Jevnt i Madrid

Borgermester i Madrid, Manuela Carmena ville vunnet valget, men likevel ikke nok for en ny periode hvis den andalusiske pakten mellom PP, Cs og Vox ser lyset i hovedstaden.

Det er store bevegelser i den spanske velgermassen. I Madrid ser vi dette:  Det største partiet, Mas Madrid, er fortsatt størst, men har mistet fem prosentpoeng fra 31,8 til 26,5. Samarbeidspartner PSOE (Sosialistpartiet) går ned fra 15,2 til til 12,6. Dermed har de to styrende partiene mistet rundt 8 prosentpoeng.

Det største fallet siden 2015 har imidlertid Partido Popular, ned fra 34,5 til 21,8. Det er dramatisk for et parti som har styrt hovedstaden lengst av alle siden demokratiet ble innført.

Vinnerne er Ciudadanos som dobler tilslutningen fra 11,4 til 22,7 prosent samt det nye populistiske partiet VOX, som ville fått 12,8 prosent og blitt større enn PSOE om det var valg nå.

I Andalucia har PP, Ciudadanos og VOX inngått et samarbeid, og blir dette videreført til Madrid, ville de fått flertall med denne målingen, som er utført av Invymark for kringkastingstasjonen Tele Madrid. Kommunevalget i Spania er fastsatt til 26. mai.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler