Er IS umulig å knekke?

14. desember proklamerte President Donald Trump at han straks ville trekke ut de 2000 soldatene fra Syria.  Det som sjokkerte Trumps egne tilhengere var at han traff beslutningen under en telefonsamtale med Tyrkias leder Erdogan. Trump skulle egentlig advare Erdogan mot å rykke inn i Syria. I stedet var det Erdogan som overbeviste Trump  om at IS var slått, så amerikanerne kunne bare reise hjem.  De fleste vet at Erdogan ikke er noen god erstatning for amerikanske og kurdiske styrker. Erdogan gjør mer skade enn gavn og er mer interessert i å knuse kurderne enn IS, som han holdt under sine vinger til han ble avslørt. Trump fikk mye kritikk for beslutningen, også fra sine egne. Så reiste Trump på julebesøk til amerikanske soldater i Irak. Da så han saken i et annet lys, og sier etter det at tilbaketrekkingen skal skje langsomt.  

Amerikanerne vært i Afghanistan siden 2001, i Irak siden 2003 og hatt en tilstedeværelse i Syria i flere år. USA  støttet  jihadistene som klarte å overta styret i Afghanistan ved å jage ut sovjeterne.  Det ble et fristed for Osama Bin Laden og venner.  

Etter 11. september 2001 ble det nødvendig for USA å invadere Afghanistan. Terroristene skulle jaktes og nedkjempes. Etter 17 års tilstedeværelse i Afghanistan har ennå ikke amerikanerne fått jaget Taliban-jihadistene ut av landet. I tillegg har IS  kommet  til Afghanistan. Så skulle USA bli kvitt Saddam Hussein. Invasjonen førte til at IS og andre jihadister etablerte seg i Irak.  IS fikk kontroll over   nær halvparten av Irak etter 10 års amerikansk nærvær i landet, med verden som sjokkert tilskuer. Så grep man inn i Libya, selv om Obama fikk europeerne, blant annet Norge, til å gjøre jobben. 

Så kom IS og andre jihadister dit. Deretter skulle Vesten fjerne den sekulære diktatoren Assad. Her fulgte man skjemaet fra Afghanistan og gav støtte til diverse syriske jihadistgrupper,  noen av dem med nære bånd til al-Qaida og andre til IS. I tillegg gav man støtte til den sterkt venstreorienterte kurdiske militsen YPG. Alle Assads fiender var amerikanernes venner. 

Konklusjon:  Ingen steder hvor USA har gått inn i Midt-Østen, har de klart å drive ut IS. Tvert imot står IS sterkest i de landene hvor USA og deres allierte har blandet seg inn. Hvorfor skulle de klare det i Syria? Opprinnelig var målet å ta fra Assad makten.  

Alt tyder imidlertid på at al-Assad og Putin er langt dyktigere til å drive ut IS enn amerikanerne. IS var ikke noe stort stort problem i Syria før Vesten blandet seg inn. USA under Obama drev nålestikkstrategi i form av droner. Trump sa undert valgkampen at han ville ha USA ut av alle krigene landet var involvert i. Det viser seg ikke å være så enkelt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler