Bibi invitert til Spania

Asia Bibi, den kristne kvinnen som ble overraskende frikjent av pakistansk høyesterett etter å ha blitt dømt til døden for blasfemi, vil flytte til utlandet.

Asia Bibis bror James Masih sier hun ikke er trygg i Pakistan og at hun har levert inn de nødvendige papirer for å igangsette prosessen med å flytte til utlandet. Masih sier ikke noe om hvor søsteren ønsker å dra. Frankrike og Spania har tilbudt henne asyl.

Asia Bibi hadde dødsdommen hengende over seg i åtte år etter at hun i 2010 ble dømt til døden for blasfemi etter å ha fornærmet profeten Muhammed. Bakgrunnen for dommen var en krangel den kristne fembarnsmoren hadde med muslimske kvinner i 2009. Sannsynligvis var den virkelige grunnen at hun drakk fra samme kopp som de muslimske naboene. Mange muslimer ser på kristne som urene. Blasfemilovene er som skreddersydd til angiveri. De er meget generelle, og i retten kan man ikke gjengi hva som ble sagt, da det også vil være blasfemi. Saken tiltrakk seg internasjonal oppmerksomhet og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i Pakistan.

Islamistene har tidligere drept to kjente politikere som forsøkte å forsvare Asia Bibi. Høyesterettens avgjørelse onsdag 3. oktober har blitt møtt med stor motstand fra islamister som har krevd at Bibi måtte henrettes. Islamistpartiet Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), som i tillegg krever at også dommerne i høyesterett må dø, sto i spissen for flere demonstrasjoner dagen etter. – Vi vil ofre våre liv og kommer ikke til å snu, sa TLPs leder Khadim Rizvi til sine tilhengere under en demonstrasjon i storbyen Lahore. I hovedstaden Islamabad var veier sperret og skoler stengt, og i flere byer hadde myndighetene utplassert politi og soldater for å beskytte offentlige bygninger.

Statsminister Imran Khan oppfordrer til ro. I en fjernsynssendt tale advarte han protestledere mot å sette statens tålmodighet på prøve. Dette kan bli en styrkeprøve for den nye lederen, Imran Khan, om han virkelig tør å stå opp mot islamistene. De har stiftet et nytt parti som fikk to millioner stemmer ved siste valg. Etter en avtale med myndighetene, stoppet islamistene protestene. Dette ser derfor ikke lyst ut for Bibi. Et av avtalepunktene skal være at dommen kan ankes.

Denne saken avdekker at Pakistan rives mellom legale og illegale krefter. Høyesterett avsa en dom i tråd med siviliserte rettsprinsipper, der bevis for lovbrudd må foreligge for å kunne dømme den tiltalte til straff. Dette ble ikke akseptert på gata utenfor. Der ble høyesteretts dom øyeblikkelig satt til side av islamister som åpenbart mener seg hevet over landets høyeste rettsinstans. Sterke krefter i Pakistan ønsker å dra landet ut i et primitivt barbari, ikke ulikt det vi så under talibanstyret i Afghanistan.  Når man ser og hører galskapen disse islamistene står for, er de tikke merkelig at stadig flere blir skeptiske til å la dem slå seg ned i Europa.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler