En form for statskupp?

Det er vanskelig å komme utenom det drama som utspiller seg i Kristelig Folkeparti disse dager. Det er nesten som vi opplever et mykt statskupp.

Knut Arild Hareide med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, Einar Steensnæs og Hilde Frafjord Johnson i ryggen, også kalt firerbanden, har satt i gang en operasjon som kan ende med at Jonas Gahr Støre endelig får oppfylt sin drøm om å bli statsminister. Som bakteppe ligger hatet til Frp. Det har  lange tradisjoner i KRF og ble godt vedlikeholdt av Bondevik. Og det fikk ny næring etter Sylvi Listhaugs «sleiker imamene opp etter ryggen»- karakteristikk. Den gjorde nok vondt i ryggraden hos Hareide og det kan vel virke som om Hareides politiske beslutninger i altfor stor grad tas på bakgrunn av opplevelser knyttet til hans personlige følelsesliv. Rikspolitikk er ikke en arena for politikeres uendelige hang til å bli krenket.

Det som skjer nå er faktisk ganske skremmende, og gjør folk langt utenfor Kristelig Folkeparti forbannet. Både Venstre og KrF fikk åpenbart sympatistemmer fra Høyre og Frp-velgere slik at de skulle komme over sperregrensen i 2017. Hareide gjentok gang på gang at en stemme til KrF var en stemme til regjeringen Solberg. Men det var før «imamsleikingen». Da slo Hareide og Gahr Støre seg sammen og fikk kastet Listhaug ut av regjeringen med særdeles ufine midler. Allerede da kan de to ha hatt planen klar om at KrF skulle hoppe over til venstresiden mot at Hareide fikk et par taburetter som takk. Men Listhaug trakk seg frivillig uten at Erna trengte å stille kabinettspørsmål, og planen falt sannsynligvis i fisk. Så, uten å informere sine nestledere, utbasunerer Hareide nå at han heller vil samarbeide med Støre og kaste regjeringen Solberg. Bondevik følger opp i 90-årslaget til Kåre Willoch der mentoren støtter sin disippel i veivalget. En utrolig ufin og fornærmende gest på en tidligere Høyreleders store dag.

Knut Arild Hareide vet han er på vippen. 97% av befolkningen vil ikke at han skal bestemme noe som helst. Men nå skal han altså skifte ut regjeringen. Mannen er i ferd med å skaffe seg et ettermæle som ingen andre politikere før ham har klart. Trygve Hegnar kaller ham Judas, andre går enda lengre. Rent taktisk kan det kanskje være bra at venstresiden overtar et par-tre år. De har jo fått vise hva de kan i Oslo. Om det skjer, kan Høyre og Frp komme sterkt tilbake i 2021. For vår del spår vi at det ikke kommer til å skje for KrF sitt vedkommende. Alt på grunn av en personlig vendetta fra Hareide mot FRP hvor han ikke skyr noen midler for å nå sitt mål. Om konsekvensene for KRF blir at partiet rives i filler, spiller det ingen rolle,  bare Hareide får sin hevn.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler