Golf, Gourmet og Kultur på Hull 19

Sannheten i ukens bevingede ord, gjelder i hvert fall i golf. Om ikke endre ens liv, så i hvert fall forbedre ens spill; så vel som, eller i det minste, kunnskap i reglene. For uansett hva en trener prøver å fortelle oss, så er det hvordan køllebladet treffer ballen som er avgjørende. Så se på det du blir fortalt, som et grunnlag for det du skal gjøre, og så tilpass det hele etter din egen kropp. At de fysiske lovene ved balltreffet er relatert til mye av det treneren forteller, det forstår alle. Eller sagt på en annen måte, så er golf den eneste ballidretten hvor man ikke trenger ballfølelse for å bli god.

Så er året 2018 snart slutt

Vi er helt sikkert ikke de eneste som har fått med oss dét, men noe skal man jo skrive om på denne tiden av året også.  Nå syns vi selv at det vi skrev innledningsvis ved utgangen av 2017, var så bra at vi deler det gjerne med dere i år også.   

Golf og Filosofi? I et spill hvor spillerne forventes å føre egne straffepoeng og score for å få minst antall slag, eller fleste poeng som vil føre til seier, har etikette forrang over showmanship og filosofiske spørsmål blir par for banen.  Få andre idretter er like egnet for etiske og metafysiske undersøkelse som golf. Det er et spill som er definert som avslappende sosialt, men likevel frustrerende.  Således er det mellom disse ytterpunktene rom for mange filosofiske tanker. Og når vi tar med at metafysikk er den grenen av filosofien som stiller de mest grunnleggende spørsmål, da har vi antagelig kommet så langt som der mulig når det gjelder læren om golfsportens grunner og prinsipper. Så jeg tror vi gir oss der. Det går helt sikkert an å gjøre det enklere når man skal slå til ballen og kose seg på banen – – –. 

Så er det bare å glede seg til de nye reglene som gjelder fra 1. januar som etter sigende skal gjøre spillet mye enklere. D.v.s. enklere på den måten at de vil blir stilt mindre krav til spillerne.  Omtrent som i samfunnet forøvrig – – -.

G-O-L-F?

Om vi ikke akkurat kan si at husker fra den gang, men at vi kan si at vi husker å ha blitt fortalt, er i sammenhengen hva man har blitt fortalt hva ordet golf betyr; nemlig Gentlemen Only    Ladies Forbidden. 

Men da må vi antagelig gå veldig langt tilbake i tid.  På høsten i 2013 var vi innom en utstilling på St. Andrews som omhandlet når damene slapp til i golf for å si det på den måten.  Der var Mary, dronningen av Skottland, notert som den første kvinnelig golfer i året 1567.  Altså for over 400 år siden.  I 1795 var det notert at fiskerkonene i Musselburgh spilte golf i sine ferier.

Den første kvinnelige konkurransen ble avholdt første nyttårsdag i samme by i 1811; og i 1867 ble den første kvinnelig golfklubben startet med navnet St. Andrews Ladies Club.

I 1933 skandaliserte Gloria Minoprio golfverdene ved at hin var den første kvinne som benyttet bukser i en større turnering.  Og i 2001 ble Annika Sörenstam den første kvinne til å gå en runde på 59 slag, og i 2012 ble samtlige fire ”Majors” vunnet av kvinner fra Asia.  Neida, vi har ikke glemt Suzann Pettersen selv om hun ikke var ført opp i den historiske oversikten på nevnte utstilling.

Men, hva er forklaringen av betydningen av ordet golf på norsk?  Tja, ser vi oss litt rundt, så kanskje det kan passe med vår egen fortolkning; nemlig,  Geriarisk Opplevelse og Litt Fornøyelse – – -?

Julemat må vi også ha?

Våre internasjonale golfvenner har fortalt oss kort om hva og når de har sine julemåltider. I Storbritannia holdes hovedmåltidet den 25.desember – Christmas Day. Vanligste julemat er kalkun med mye tilbehør, og pai og plumpudding med tilbehør.  Merry Christmas and a Happy New Year! I Tyskland holdes hovedmåltidet den 25.desember – Weihnachten.  Vanligste julemat er kalkun, svinestek, skinke eller karpe. Vanlig er også stekt gås med poteter, kål, gulrot, pastinakk og pickles.  Noen spiser også villsvin og kalvekjøtt. Froehliche Weihnachten und ein Glückliches Neues Jahr! I Nederland holdes hovedmåltidet den 25.desember – 1. Kerstdag. Vanligste julemat er kalkun. Fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!   Og iFrankrike holdes hovedmåltidet den 25.desember – Le jour de Noël.  Vanligste julemat er kalkun, østers eller laks.  Joyeux Noël et Bonne Année!

I Spania holdes hovedmåltidet den 24.desember – Noche Buena, og da som oftest etter at man har vært i kirken sent om kvelden.  Vanligste julemat er lammestek, kalkun eller fisk – her er det store regionale variasjoner. Til dessert er det vanlig med Torron – nougat i mange forskjellige varianter.

Da vi kom hit for 17 år siden var det ingen kommersiell markering av julen.  Ingen butikker med jule-utstillinger; og juletrær fantes ikke. Vi dro til El Corte Inglés i Alicante for å se om de hadde plastjuletrær.  De hadde ingen utstilt, men på forespørsel fant det ett på lageret som vi kjøpte. Dette har vi fremdeles. Egentlig var det befriende på et sett å slippe all julekommersen.  Men hvor lenge var Abraham i Paris, eller kanskje det var Adam i Paradis? Men, jukekommersen har blitt dyttet på oss her også etter hvert.                                                                                                      

Julen er blitt kapret av “Santa og rensdyr” slik at kristne burde slutte å bruke ordet jul for å beskrive feiringen av Jesu Kristi fødsel, sa en irsk katolsk prest for et par år siden.  Rev. Desmond O’Donnell sa at julen ikke lenger har en hellig betydning for den verdslige verden, og kristne burde slutte å kjempe mot den såkalte krigen på julen. “Vi har mistet julen, akkurat som vi mistet påske, og bør forlate ordet helt,” fortalte O’Donnell til Belfast Telegraph.  “Vi må la den gå, for den er allerede blitt kapret, og vi trenger bare å gjenkjenne og akseptere det”.  

Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo!                                                                                                                                                                                                            

Så hva med en julepresang til oss selv?

I tråd med avslutningen på ovenstående avsnitt kan vi kanskje ta med en annen vinkling.  For eksempel golfgaver til jul.  Nå har vi selv spilt både på Real Club Valderama som er ranket som nummer en i Europa, og Real Club de Golf El Prat med sine fem, nihulls slynger, med ikke så veldig mye dårligere ranking; og en av banene på St. Andrews; likevel var det en artikkel om ”Academia Jack Nicklaus de Finca Cortecín” som fristet oss til at vi vil dele et lite innblikk om dette.  Dette fordi dette golfakademiet kanskje er noe å tenke på som en mulig julepresang til oss selv? Jack Niclaus trenger vel neppe noen presentasjon, men at det finnes et golfakademi som bærer hans navn her i Spania, satte oss tanken om en julepresang til oss selv.

Det sies at dette akademiet er en av verdens mest prestisjefylte akademier.  Metoden ble i sin tid skapt av hans egen erfaring.  Ikke som spiller, men som student.  Han ble opptatt av vanskeligheten med å korrigere egne feil når man har nådd et visst nivå.  På akademiet gis man altså muligheten til komme over denne hindringen.  Her går det på tekniske fysiske og mentale  såvel som å skaffe seg rett utstyr.  Et annet poeng er å lære å hjelpe studentene med å forstå årsak og virkning ved ens egne feil. Det er vel her det kommer inn, dette vi selv har spurt oss selv ved flere anledninger, om det er best å forstå hvorfor vi gjør feilen uten å forbedre den, eller om det best ikke å forstå hvorfor.

På spørsmålet om hva det koster å spille på disse banene, kunne det kanskje være en idé å bli enig med ens samboer og/eller kone om at alle gaver skal gis på kontantbasis selv om vi selvfølgelig ikke skal se bort fra det sosiale siden ved juleaftenen.  Ser man på prisene på ovennevnte baner, så ville kanskje det ikke være så dumt med kontantjulegaver.  En ting er i hvert fall klart at sammenligner man prisen på disse banene med prisene på banene her i området, gir nok spørsmålet seg selv.  I hvert fall vil kan vi slutte å klage på prisene på våre baner her i området som stort sett er tiendedelen av ovennevnte baners.

En riktig God Jul; og ett på alle måter, Rikt, Godt Nytt År, ønskes dere alle!

 

Med Hilsen,

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

 “Dum Vivimos Vivamos“ (Mens vi lever, la oss leve.)

Relaterte artikler