Kjøp et hus i spania, uten frykt

 

Er det trygt å kjøpe et bolig i Spania? Ja, absolutt. Du trenger bare å involvere de rette fagpersonene i prosjektet ditt. Dette er den største feilen som blir gjort av de som har en dårlig opplevelse i Spania.

Ettersom mekling i salg av privatbolig i Spania ikke krever trening eller obligatorisk forsikring, er det veldig ofte at den utenlandske kjøperen ber om hjelp fra andre landsmenn som ikke engang snakker spansk. Alle, uten trening, kan åpne et kontor og selge. Dette er skummelt, siden å kjøpe en eiendom er noe du vanligvis ikke gjør mer enn 2 eller 3 ganger i livet, og det vil trolig være den største investeringen din.

Det er viktig å vite at prosessen med å kjøpe en eiendom i Spania er helt forskjellig fra andre land. Ikke bare lovene og skattene er forskjellige, men også de involverte fagfolkene og deres ansvar.

Hva er problemet da? Problemet er at vi vanligvis stoler på menneskene vi tror vi kjenner fordi de er fra vårt land og snakker språket vårt. Vi er redd for fremmede mennesker. Men det er ikke alltid at din landsmann er den best utdannede fagpersonen til å hjelpe deg i et prosjekt av denne størrelsen i et annet land. Spesielt, hvis han ikke engang snakker spansk.

Etter mer enn 20 års erfaring kan vi fortelle noen eksempler på mareritt norske har hatt:

En norske lege som kjøpte 3 hus i Valencia. Han stolte på en norsk venn som bodde i Spania og satte ham i kontakt med selgeren. Huset var ikke ferdig. Han ville kjøpe hus til seg selv og sine tre sønner og han betalte € 100.000 for hvert hus og signerte en kontrakt med selgeren i 2010. Denne norske legen skulle hatt de 3 husene ferdigstilt 2 år senere i 2012. Det var hans Spania-drøm. Selgeren gikk konkurs og husene ble aldri fullført, slik at han ikke kunne få tilbake pengene. 

Marerittet kunne vært unngått fordi loven krever at selgeren gir bankgaranti til kjøperen når huset er under bygging, slik at banken returnerer pengene dersom huset ikke ferdigstilles. Men dette var ikke kjent av vår norske venn.

En norsk familie kjøper en bolig fra en norsk byggmester i Spania. Byggmester forteller ham at det er lett å få et lån fra en spansk bank for å betale kjøpsprisen og at han vil sette ham i kontakt med banken. Salgsavtalen er på norsk. Samtidig som selgeren setter dem i kontakt med banken, betaler familien opp til 130.000 €. De bruker tid på dette og fikk aldri kontakt med banken. Når de etter 2 år kontakter banken, blir de fortalt de at boligen ikke kan selges fordi det har et forbud mot salg fra skattemyndighetene. De har mistet alle pengene sine. Selgeren sier at det ikke er hans problem at kjøperne ikke har penger til å betale prisen, og mener at han har rett til å beholde pengene.

Det første som en advokat gjør, er å be om informasjon fra eiendomsregisteret for å vite at boligen tilhører den som signerer kontrakten og at den ikke har heftelser. Det er vanlig for en boligeier, at de etter en stund bygger en terrasse, eller et basseng eller en grill, men det er også veldig vanlig at han ikke erklærer og oppdaterer den nye beskrivelsen av hjemmet i skjøtet, fordi dette har noen kostnader til notarius, registeret, arkitekten og skatt.

Det som kan skjer er at norske kjøpere som er interessert, med en gang signerer kontrakten og betaler et depositum. Men han trenger kanskje et lån. Banken gir ikke lånet hvis beskrivelsen av bolig ikke er oppdatert. Kanskje selgeren kan beholde depositumet, fordi det må stå i kontrakten at selgeren vil returnere innskuddet dersom kjøperen ikke får et lån. På den annen side skal kontrakten har klart skrevet at alle kostnader for denne erklæringen skal betales av selgeren.

Et par norske venner er enige om salget av huset deres i Spania – til hverandre. Begge er enige om at kjøperen kan bruke huset og betale leie i to år. Etter to år, vil kjøperen fortsette å betale selgerens lån og beholde hjemmet. Kjøperen betaler mer enn 100 000 €.

Byplanleggingsforskriften har endret seg, og den norske kjøperen har ikke bedt om opplysninger fra bystyret om urbane forhold. Nå skal området hvor huset ligger, brukes som et grønt område. Det betyr ikke at huset skal rives, men at ingen oppussing eller forandring kan gjøres til det, at ingen kommer til å kjøpe det, og at ingen bank vil gi lån til å kjøpe det. Kjøperen vil ikke betale resten av prisen eller forlate huset hvis selgeren ikke returnerer pengene. Selgeren vil ikke returnere pengene fordi han har levd noen år i huset.

Nå starter banken prosedyren for å ta tilbake huset fordi selgeren har sluttet å betale lånet. Denne situasjonen kunne vært unngått dersom en fagkyndig hadde vært involvert i kjøp/salget mellom de to vennene og kontrollert den urbane situasjonen.

Hvem er dine beste allierte ved kjøp av et hus i Spania?

En eiendomsmegler hvis hovedoppgaven er å finne det huset som best passer dine behov og ikke tvinger deg til å signere en kontrakt og betale et depositum så raskt så mulig. 

Funksjonen til agenten er å finne det huset som best passer til kjøpers behov og også finne en kjøper for huset ditt hvis du vil selge. Det er deres ansvar, i henhold til loven.

En advokat er en kompetent profesjonell for å skrive kontrakter og stille til rådighet alle de garantier som tilbys av loven, slik at kjøpet ditt utføres på best mulig måte.

Advokater i Spania må være medlemmer av advokatforeningen. Advokatforeningen har en profesjonell forsikring som dekker sivilansvar for alle sine medlemmer. Denne garantien tilbys ikke av naboen i hjembyen din, som har solgt hus i Spania i kort tid, selv om han snakker norsk.

 

Informasjon i spalten har informativ karakter, og er ikke ment som en erstatning for profesjonell rådgivning i det enkelte tilfelle. Husk at lover og regler endres i raskt tempo, slik at man må alltid sjekke ”datostemplet”på opplysninger man får. Ripoll Abogados fraskriver seg ethvert ansvar for trykkfeil eller andre typer feil som kan ha sneket seginn i artiklene».

Relaterte artikler