Å KJØPE ET HUS UTEN NOEN SOM HELST RISIKO ER ABSOLUTT MULIG!

Vi har jobbet med nordmenn som kjøper hus i Spania, i 23 år. Vi mener derfor at vi kan uttale oss angående risikoen du tar når du kjøper her. Vi kan bekrefte at det er helt mulig å bruke sparepenger eller ta ut lån og investere i en eiendom i Spania, uten noen som helst risiko, men:

Det første og viktigste rådet er; BRUK GOD TID! Det har kanskje tatt flere år å samle opp nok penger til å kjøpe en eiendom, og du bør ikke bruke de på det første du ser. Ta det rolig. Spania er en god plass å investere pengene dine slik at du kan bo under solen mesteparten av året. Men, ta det rolig!! Vanligvis kjøper en ikke eiendom så ofte, 3-4 ganger i sitt liv, og derfor er det viktig å bruke tid, se til at det er sikkert, og ha tålmodighet.

Ja, vi vet dette er ikke alltid så lett. Noen agenter og meklere vil gjerne ferdiggjøre avtalen så fort som mulig, så snart du viser interesse for en eiendom. Argumentet vi får er stort sett det samme; at noen andre er interessert i eiendommen, og er villig til å betale et depositum. Betaler du ikke med en gang, vil du derfor miste eiendommen. Dette er et vanlig argument, vi har hørt det i mange år. Til og med på et tidspunkt hvor det var veldig vanskelig å selge! Vel, det vi kan si er at når det ikke er så mye å selge så må en mekler presse mer for å få en kjøper til å signere kontrakten og sikre eiendommen.

Derfor, husk at den første kontrakten, hvor du signerer og betaler et depositum, er absolutt bindende med alle stipulasjoner som pris, husets bestand, vilkår og betingelser. Med en gang denne første kontrakten er signert, har du kanskje ikke mulighet til å trekke deg, selv om du da oppdager at husets tilstand ikke er som du forventet, eller at der er andre problemer med eiendommen. De stipulasjonene som er inkludert i kontakten er kanskje ikke gode nok til at du kan kansellere den, og få tilbake pengene dine. Særlig om selger ikke er enig med deg. Det kan være at selger har bygget på eiendommen, slikt som ny garasje, nytt svømmebasseng, eller en BBQ, og ikke oppgitt dette. Da vil det ikke stå på i eiendomsregisteret, og heller ikke på skjøtet. Dette kan by på problemer om du vil selge en gang, og så kan du ikke få innskrevet det i skjøtet. Det kan være fordi planleggingsregler har forandret seg, og du kan ikke gjøre forandringer på din eiendom eller det er ikke lovlig å gjøre disse forandringene. Dette skjer ganske ofte.

Derfor er det viktig at før man betaler penger eller signerer en kontrakt, få råd fra en jurist som kan sjekke at alt er legalt og korrekt med eiendommen, og som tar kontakt med rådhuset, eiendomsregisteret, skattekontoret, byggelaget og andre. Det kan ta tid å få samlet disse svarene, faktisk kan det ta noen dager eller uker.

At det står i kontrakten at ditt depositum vil bli levert tilbake, er noe som i seg selv ikke er en garanti god nok til at dette hender. Din grunn for å heve salget trenger ikke være grunn god nok for selgeren. Så, han kan overtale deg til å kjøpe selv om du finner ut at du ikke vil ha eiendommen, av forskjellige grunner.

Summeringen er at det er helt og fullt mulig å kjøpe en eiendom i Spania med null risk, men du må da se til at du har en rådgiver, samt se til at du har tid nok til å kontrollere at alt det juridiske er på plass, og tid til å lage en kontrakt som passer deg og ditt tilfelle. For hver enkelt klient og hvert salg/kjøp trenger du din egen kontrakt laget for deg. En advokat er den eneste som kan se til at alle stipulasjoner, betingelser og vilkår dekker deg på best mulig måte.

Jeg mener ikke å skremme. Vi har hjulpet flere 1000 over de siste 23 årene uten noen ubehagelige overraskelser. Det vi ber om et tid til å gjøre en god jobb, for deg.  La de som kan dette gjøre jobben sin. Noen ganger må vi slåss både mot selger, mekler og vår egen klient som ikke forstår, men er ivrig etter å finalisere kjøpet. Vi har ansvaret om noe går galt.

Spørsmålet er: Hva vil du? 

  • Risikere at noen andre går inn og kjøper eiendommen (noe om hender meget sjeldent)?  eller,
  • Risikere dine penger og din drøm? Der er tusenvis av eiendommer der ute, for salg i Spania.

 

”Informasjon i spalten har informativ karakter, og er ikke ment som en erstatning for profesjonell rådgivning i det enkelte tilfelle. Husk at lover og regler endres i raskt tempo, slik at man må alltid sjekke ”datostemplet”på opplysninger man får. Ripoll Abogados fraskriver seg ethvert ansvar for trykkfeil eller andre typer feil som kan ha sneket seg inn i artiklene.

Relaterte artikler