Det kan revne for Macron

Det virker som om historiske runde tall er blitt en anledning virkelighetsfjerne politikere bruker politisk. 

Frankrikes president Emmanuel Macron laget et stort show av hundreårsdagen for første verdenskrigs avslutning under et besøk i Tyskland. Macron vil ha en egen EU-hær og maner Europa til samling og innsats mot truende stormakter som Russland, Kina og USA(!) Under en tale i den tyske nasjonalforsamlingen ba Macron Europa vokse seg sterkere for å hindre globalt kaos. 

– Det er grunnen til at vi må bli sterkere og vinne mer suverenitet, la han til. – Europa må ikke bli til et leketøy for stormaktene, sa den franske presidenten. Samtidig roste han Europas arbeid mot klimaendringer, som han hevder har vært drivkraften for grønn energi. 

Han mener også at den globale samhandlingen innen handel, sikkerhet, migrasjon og miljøpolitikk er Europas fortjeneste. Hans landsmenn er imidlertid ikke enig med ham.  Macron blir mer og mer upopulær på hjemmebane: 70 prosent synes han gjør en dårlig jobb og 25 prosent gir ham godkjent. Bare fire prosent av de spurte var «veldig fornøyd» med Macron som president.  

Som alibi for “det grønne skifte” har den franske regjeringen vedtatt å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 1 eurocent (10 øre) og 4 eurocent (40 øre). Hva skal til for at Macron skal våkne?  Lørdag 17. november smalt det. Nesten 300.000 aktivister, mange i gule vester, deltok i protester mer enn 2000 forskjellige steder rundt om i Frankrike. En ny revolusjon kan være på gang. Innenriksminister Christophe Castaner hevdet det er høyreekstreme som demonstrerer, men det blir avvist av det venstreradikale partiet “La France Insoumise” og dets leder Jean-Luc Mélenchon. De hevder dette er en massiv folkelig demonstrasjon.

Påstanden støttes av en meningsmåling i “Le Figaro” som viser at 77 prosent av de spurte mener at demonstrasjonene og motorveiblokadene er legitime. Og mens bålene brenner i Champs-Élysées, sprer urolighetene seg til Belgia. Det som startet som en protest mot økte drivstoffavgifter har nå utartet seg til en bred protestbevegelse mot Macrons politikk. Det er en trykkoker som er i ferd med å eksplodere etter tre år med unntakstilstand, bilbranner, terror og rasevold. Soldater i gater og rundt berømte minnesmerker tyder på et land i krig. 

Tysklands rikskansler Angela Merkel kan komme til å oppleve det samme som Macron. Merkels invitasjon til masseinnvandring og åpne dører gir nå de resultater mange kunne se ville komme. Tyske ledere med ambisjoner om å overta etter Merkel tar stadig mer avstand fra hennes politikk.  Europa er på kanten av store politiske omveltninger.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler