Velgerne har talt

man sitting in the top of the mountain

Velgerne i Madrid sørget for en ubestridelig seier for Partido Popular og Isabel Díaz Ayuso, som vil kunne danne regjering på nytt selv utyen hjelp av Vox. Ayuso mer enn doblet ikke bare antall seter hun hadde, fra 30 til 65, men hun overgikk hele venstresiden samlet. Hennes triumf tjente også til å gi et svar til venstresiden, som har stått for den mest grisete   kampanjen.  Hatefulle rasister, nazister og høyreekstreme. Det er ikke måte på hva Ausos motstandere har benyttet seg av. Velgerne avviste det.  Og det var også flertallets tilslutning til en politisk ledelse basert på frihet i møte med autoritær intervensjonisme og ideologisk hevn.  

Resultatet representerer en alvorlig advarsel til statsminister Pedro Sánchez fordi de ikke utelukkende har vært basert på Ayusos uvanlige personlige popularitet. Å analysere det på den måten ville være å se bort fra budskapet til hundretusener av Madrid-velgere som ønsket å straffe Sánchez, selv om PSOE ønsker å tilskrive det katastrofale resultatet til noe som er midlertidig.  Selv Mas Madrid ble større enn sosialistpartiet. Madrid er  en bekreftelse på den brutale regjeringsslitasjen som Sánchez og hans koalisjon med Podemos opplever, og resultatet vil nødvendigvis få konsekvenser.    

De nasjonalistiske og separatistiske småpartiene som PSOE er avhengig av, vil merke seg den tiltagende svakheten  i regjeringen. Da  Pedro Sánchez gikk for å stemme, ble han møtt med buing og fornærmelser.  Han brød ikke engang med å gratulere Ayoso med seieren. Han skrøt istedet av de gode vaksinasjonstallene. Sánchez står tilbake fullstendig avkledd og latterliggjort, og tilbakeslaget for PSOE er absolutt.  Han kan neppe skylde på den lokale PSOE-kandidaten Gabilondo. Dette var et protestvalg mot den sentrale regjeringen.   Madrid er i dag den økonomiske motoren i Spania og innbyggerne vet at PSOEs propagandaapparat har gått i vranglås, at vaksinasjonsgraden går tregt, og at bistanden fra Europa fortsatt er et stort spørsmålstegn fordi Moncloa sender forvirrende meldinger til Brussel om status for den spanske økonomien.  Avsløringene om Sánchez ‘halve sannheter» har gjort ham til et lett bytte for politiske motstandere. 

Valget var også frustrerende for de to partiene som bare for noen få år siden gjorde slutt på topartisystemet i Spania.   Ciudadanos, i det politiske sentrum, har verifisert hvordan den ideologiske spenningen og den elendige ledelsen til Inés Arrimadas ender med å deaktivere partiet som et politisk alternativ. For det var det politiske dramaet i Murcia som startet det hele, der Ciudadanos plutselig inngikk en hestehandel med sosialistene.  Men noen utbrytere sørget for at PP fortsatt regjerer i Murcia, og ledelsen i Ciudadanos står tilbake som fullstendige tapere uten noen ære. Den enorme delen av velgerne har kommet tilbake til PP og  Ciudadanos forsvinner helt ut av Madridforsamlingen. Podemos og Pablo Iglesias satset alt på ett kort i Madrid.  Iglesias skapte Podemos, og Iglesias har dynamisert det. Han sa opp stillingen som visestatsminister for å vinne i Madrid. Slik gikk det ikke. Så snart resultatet var klart, kunngjorde han i tårer at han slutter i politikken. Ayoso klarte ikke å kapre alle høyrevelgerne.  Vox fortsetter på vei oppover til tross for Ayusos innflytelse på høyresiden. Vox har nok en gang høstet en valgsuksess med 13 seter som indikerer at partiet ennå ikke har nådd taket. Med Ciudadanos borte og Podemos i tilbakegang, vinner Vox og Más Madrid terreng før et hypotetisk generalvalg.  

Hvis PSOE og Sánchez tror at denne katastrofen bare kan tilskrives Ayuso, tar de skammelig feil. Velgerne har stemt mot hans ledelse av pandemien, mot frykten for lavkonjunktur, mot den ovenfra og ned holdningen som Sánchez behandler opinionen med.  Sánchez må spørre seg selv om han ikke har blitt straffet for misbruk for styring ved dekret, de seks månedene med alarmtilstand på et innfall og trakassering av rettsvesenet som har gitt ham motstand.   Valget i Madrid kan være det første skrittet mot regjeringens fall. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler