Golf, Gourmet og Kultur

Da er vel det meste sagt når vi fører dette over til golf og ikke minst tenker på de fleste av oss golfere.  Da blir det fort det motsatte.  Kanskje. Men ikke så i Altea?

Det er historiens Hannibals gjøren og laden i området vi skal fortelle litt om.  Mannen som historien har beskrevet som en dyktig person, men som altså som alle oss andre, det være seg golfere eller ikke, fort kan oppleve det absolutt motsatte av hva vi hadde tenkt oss når vi slo ut fra tee.  

Enten finner vi en vei, eller så bygger vi en, sa Hannibal.

Men først kunne vi lese et sted atAllerede ved starten av den andre puniske krigen (218-202 f.Kr.) viste hærføreren fra Kartago, Hannibal som var en av datidens største taktiske genier, som alltid klarte å finne en ny og uventet vei for å angripe fienden.  Da det hadde vist seg umulig å beseire Roma sjøveien, overrasket han romerne ved å føre hæren med kampelefanter over Alpene”.

Da kan det passe med litt fra vårt område her fra den gang han kom oppover kysten til Altea.  Etter å ha passert Altea og skulle videre nordover, stoppet det hele opp ved fjellene som gikk helt ned til sjøen før Calpe.  Han ble så rasende da han ikke kom videre at han returnerte til Altea og la stedet i ruiner.  

Her greide han altså ikke å lage en ny vei, men måtte rett og slett dra et stykke sydover og ta seg rundt via Alcoi og ned til kysten igjen hvor han i Sagunto ga romerene deres første nederlag. Dog var denne garnisonen mer å betrakte som en romersk ”pensjonist” garnison.  Men, uansett var dette romerrikets første nederlag.  Hannibal okkuperte store deler av vår tids Italia i 15 år, og romerne måtte lære å tenke like taktisk som ham for å kunne mønstre et motangrep som var tilstrekkelig effektivt til å tvinge Hannibals hær ut av landet.  Vi kan ta med nyere historie, eller kanskje en morsomhet, da vi selv besøkte borgen i Xativa.  Over inngangsportalen stod skrevet det at Hannibal hadde vært der.  Vi henvendte oss da til portvakten og sa at nå måte de skrive om det som stod på skiltet, for nå hadde vi vært der også – – -.                                                                                      

Drømmer om å spille på skotske baner, men uten regn?  Gled dere! 

For da er Tanger stedet.  Der kan man oppleve skikkelig rough slik man opplever dem i Irland og Skottland med ditto bunkere.  For det første er det mye nærmere på den måten at man kan sette seg i bilen og kjøre til Tarifa i Syd-Spania for så å ta fergen over til Tanger.  Fergen tar bare en halv time.  Og legger man disse siders tittel, Golf, Gourmet og Kultur til grunn, så kan området tilby alt sammen.  Ikke minst en annen kultur enn den vi opplever til daglig.  Noe som gjør meningen med slike turer til dét det dreier seg om når man besøker andre land.  Tenk dere us-amerikanerne som bor på Hayatt House hoteller og spiser på McDonalds når de reiser ute i verden. Det kan da ikke være meningen med å reise ut i verden at man finner det man søker først når man kommer hem igjen?

Men, alt dette skal vi komme tilbake til når det nærmer seg det vi fastboende kaller ”høstsesong” her i området.  Kanskje vil det bli arrangert en reise dit med en norsk guide som har bodd flere år i Tanger.  Men, i mellomtiden kan neste kapittel være noe ha i bakhodet når man skal tilbringe sommeren, kalt den ”grønne vinteren” der oppe i gamle Norge – – -. 

Hold deg tørr i regnet.

Det var overskriften forleden på Golfsiden.no; for selv om det kan regne her også noen ganger, så er det alltid hyggelig å bli minnet på hvordan været kan være der nord med sine to vinterårstider.  En hvit og en grønn som vi var inne på.  Den siste kalt sommeren.  Vi siterer: ”Det er ofte regn på golfbanen.  Da er det mange som ikke gidder å spille golf.  Men noen ganger er man nødt, mer eller mindre.  Spesielt når det er konkurranser.  I regnvær er det alt for mange som ikke klarer å holde seg tørre.  Her er igjen noen tips om hvordan du skal gjøre det.  Skaff deg en regntett golfbag eller et plastdekke til bagen din på trallen.  Hvis du bærer bagen i regnvær, har jeg ingen gode tips om hvordan du skal klare å holde deg og køllene dine tørre.  Dere som bærer bagen i regnvær; fortsett med det og bli klissvåte.  Vil du holde deg tørr, har du tralle med nevnte dekke/regntett bag som et utgangspunkt.  Bli ikke våt på hendene.  Selv bruker jeg ikke hanske når det regner, svært sjelden ellers også.  Dagens grep på køllene holder i massevis.  De er gode.  Men bruker du hanske®, sørg for å holde den eller de tørr(e).  Ikke ta på det våte trallehåndtaket med din tørre hånd.  Da blir hånden våt.  Bruk et håndkle som mellomlegg.  Ta ikke på noe som er vått.  Bruk paraplyen til å beskytte deg og utstyret ditt mest mulig mot alle de våte dråpene.  Bruk et håndkle på paraplyhåndtaket hvis det blir vått.  Ha regnværsdisiplin.  Det er de første dråpene som er våtest! (?).  Ha alltid paraplyen over deg og legg den bare bort de få sekundene du bruker på å slå.  Du tørker opp til neste slag av kroppsvarmen.  Ved mye regn bør du ha med deg flere håndklær.  Ha et par i reserve i bagen som du kan trekke fram etter noen spilte hull.  Da klarer du å fortsette å holde deg tørr hele runden.  Er det kaldt?  Bruk votter.  Vel, lykke til!  Nå klarer du å holde deg og ditt utstyr tørt.  Men det krever som nevnt disiplin!
Lykke til!”.       

Litt om forfatteren av ukes bevingede ord

Skulle vi med nåtidens kortfattede sms-ordforråd, ville vi kanskje beskrevet ham på følgende måte: Navn: Johann Wolfgang von Goethe.   Alder: 268 år.   Født og oppvokst: Frankfurt am Main.                                                                                                 Nåværende bosted: En eller annen himmel.  Litterære interesser og forbilder: Slukte det meste, men Shakespeare kan nevnes.  Hobbyer: Kvinner, vin og sang.  Håp: Å oppnå et mest mulig harmonisk og lykkelig liv. e-mail adresse: Ukjent. 

Og Jesus en stund etter påsken?

”Om jeg ikke fant Jesus på golfbanen. Så hørte jeg i hvert fall navnet hans mange ganger”, var det en som prøvde å fortelle oss for et par år siden.  Grunnen til at vedkommende prøvde å være morsom, var selvfølgelig hans manglende uttalekunnskap i det spanske språket.  Mange av oss husker en ansatt på Villaitana og Altea Golf klubber, hvis navn ble skrevet Jesus, men som skal uttales ”Hesos”.  Tror Jesus ble rimelig lei alle morsomhetene, for han fikk etter hvert brodert Hesos på sitt arbeidstøy – – -.      

Ellers har vi notert oss de siste ukene at de små svalene holder på å samle seg her hos oss for å reise nordover.  De også. 

 

Med vårlig hilsen

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

Dum Vivimus Vivamus  (Mens vi lever, la oss leve).

                                        

Relaterte artikler