Etter den søte kløen…

Norge har blitt el-billandet framfor noe. Momsfritak ved kjøp og leasing av elbil, redusert årsavgift og fritak for bompenger, gratis parkering, fergetransport og fripass i kollektivfelt  har vært særlig populære tiltak for å få Ola til å velge utslippsfri bil.  En oversikt fra Finansdepartementet i fjor viser at overgangen til elbiler vil gi 23 milliarder kroner mindre i skatteinntekter i 2025. Det verste politikerne vet, er at inntektene fra skatter og avgifter minsker, derfor blir det nok som med dieselbilen.

Etter først å ha lokket folk til å kjøpe dieselbiler, snudde den den rødgrønne regjeringen, da de hørte om fenomenet NOX, og nå er målet å forby dem innen 2025. Og hvis de presterer å forby biler drevet med fossilt drivstoff, forsvinner avgiftskronene om ikke elbilen blir mer og mer avgiftsbelagt. Mens norske politikere fortsatt ser på oljen som en velsignelse, vil de samtidig forby biler som går nettopp på oljebasert drivstoff.

Nå er fordelen med bruk av kollektivfelt redusert og andre fordeler vil forsvinne etterhvert. Se bare på utgiftene til lading. Tidligere har det kostet 2,50 kroner per minutt for hurtiglading, men nå blir prisen satt opp til fire kroner per minutt. Prisøkningen kommer først på 35 ladestasjoner på riksvei 3 mellom Rena og Kvikne i Hedmark og på E39 mellom Mandal i Vest-Agder og Ålgård i Rogaland, men det stopper neppe der.

Årsaken er at leverandørene  taper penger etter at den såkalt effekttariffen kom. Hurtiglading krever høy effekt, og tariffen er innrettet slik at dette også gir høy avgift til nettselskapet. Elbilforeningen mener tariffene må endres slik at hurtigladestasjoner som ikke blir brukt så ofte i starten, ikke går i minus på grunn av høye faste kostnader. Med en prisøkning på 60 prosent, så blir det dyrere å lade elbilen enn å fylle bensin eller diesel en del steder. Obs! Er det dét man kaller å bite seg selv i halen?

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler