Utrygge tider

Holmlia Young Bloods

Skyting på åpen gate var noe man tidligere forbandt med ville vesten og mafiafeider i Chicago på 1920-tallet mellom rivaliserende spritbander. At man noengang skulle få oppleve skyteepisoder på åpen gate i Norge, Sverige og Danmark var nesten utenkelig. Når man på morgenen åpner dagens nettaviser får man egentlig følelsen av å lese kriminaljournalen.

Der ble de alvorligste kriminalsakene over en lang periode samlet. En vanlig hverdag i dag hadde fylt nær en hel årsutgave på 80- tallet. Mord, voldtekter, bandekriger og bilbranner har blitt dagligdags lektyre. Det er noe man til en viss grad kan beskytte seg mot. Det man vanskelig kan beskytte seg mot, er å komme uskyldig opp i oppgjør mellom kriminelle bander. På Ensjø i Oslo ble en bil med to voksne og to barn truffet av skudd fordi de tilfeldigvis kom i skuddlinjen mellom to rivaliserende innvandrerbander. I Stockhom ble en større del av Bagarmossen i Stockholm forvandlet til noe som lignet en krigssone onsdag 19. september, da to kriminelle grupper jaget hverandre gjennom gatene med våpen i skuddposisjon. Tre personer til sykehus, to med skuddskader, den tredje med alvorlige skader etter kraftig mishandling. Opp mot ti personer var innblandet i gatekampene, ifølge øyenvitner. I København åpnet dansk politi ild mot en bil i sentrum samme kveld, etter at det ble skutt fra bilen mot en gruppe ungdommer da den kjørt forbi. Og slik kan vi fortsette.

Det vi leste om i kriminaljournalen så vi utenfra. Slik er det ikke lenger. Fra 1980-tallet og utover skjedde det en endring. Kriminaliteten var blitt hardere, mer brutal og organisert på en helt annen måte enn før. Grov vold mot tystere og konkurrenter var blitt en del av bildet. Og det er ikke til å legge skjul på at bildet preges av mennesker fra andre kulturer enn de skandinaviske. Carl I. Hagen var nesten alene om å advare om at en løssluppen innvandringspolitikk ville forverre situasjonen. Han fikk tomater kastet etter seg. Selv i dag, når alle og enhver kan se hvordan det har blitt, er det fortsatt politisk ukorrekt å kalle en spade for en spade. Det er nok å påpeke rene fakta. Da er veien til å bli kalt rasistisk nazist ganske kort.  Noen mister jobben og andre blir utestengt fra sosiale medier. Hvor langt skal vi synke?

AV: TOM BJØRNØ

 

Relaterte artikler