Ta vare på øynene!

 

Synet ditt er viktig for livskvaliteten. Gå regelmessig til synsundersøkelse, så kjenner du deg trygg på at øynene dine blir vel ivaretatt.

Det er netthinnen (øyets innside) som fanger opp det du ser og gjør dette om til synsinntrykk. Derfor er det avgjørende at netthinnen er frisk!  Optikeren kan avdekke synsfeil, forebygge senere plager og oppdage tegn på øyesykdommer på et tidlig stadium. Undersøkelsen er tilpasset alle. Et optomap-scan fanger nesten hele netthinnen på én gang og optikeren kan se over 4 ganger mer enn via et tradisjonelt netthinnekamera.  Bildene lagres og ved neste undersøkelse tas de frem for å se om det er forandringer. Dette hjelper din optiker med å oppdage tegn på sykdommer for din totale helse, ikke bare øynene.

En slik undersøkelse kan f.eks. avdekke:  Grå stær, grønn stær, forkalkninger i øyebunnen, rift eller hull i netthinnen og diabetes forandringer på netthinnen. Visste du at hver andre kvinne og hver tredje mann over 50 år sliter med tørre øyne.  Så mye som 50 % av alle linsebrukere uansett alder opplever også dette, og om det ikke behandles vil problemet forverres over tid. De mest vanlige symptomene er svie og rennende øyne. Optikeren kan sjekke om produksjon av tårevæske er for lav eller om fordampningen er for høy.  Husk at det er viktig å behandle folkesykdommen tørre øyne. Risikoen ved å gå uten behandling er vedvarende sår og skader på øyets overflate. Takket være ny og revolusjonerende teknologi  tilbys nå en effektiv behandling: E-eye lysbehandlinng. Behandlingen sørger for at du blir smertefri, betennelser lindres og trekker seg tilbake og tåreflyten i øynene vil stabiliseres takket være infrarødt lys som sendes i korte og spesifikke lysglimt på øyelokkene dine.

Og ikke glem solbrillene. Disse gjør faktisk en viktig jobb for å beskytte øynene dine.  Det høres kanskje omvendt ut, men UV-strålingen fra solen blir faktisk sterkere om våren og høsten når solen står høyere på himmelen.  Høsten er en sesong med mange fine, ikke for varme utedager. Synet vårt lar oss se og oppleve det fine høstværet og de sterke fargene som hører høsten til. Øynene våre skal være med oss hele livet, og derfor er det ekstra viktig å beskytte de mot farlige UV-stråler.   Å bruke solbriller kan forhindre en solbrent hornhinne – en opplevelse som både er ubehagelig og smertefull. I motsetning til solbrent hud, merker man ikke solbrente øyne før noen timer etter at man har vært i sola. Derfor bør solbrillene brukes hele tiden, også når det er litt overskyet. Dessuten forhindrer de at fremmedlegemer kommer inn på øyet.

Relaterte artikler