Børskommentar:

Av alle mulige typer usikkerhet er politisk usikkerhet det verste som kan ramme markedene. Det er derfor markedene skjelver i disse dager uten annen grunn enn politisk usikkerhet, forårsaket i Spania av Gurthel-saken, der ledende politikere fra regjeringspartiet PP, ble dømt til lange fengselsstraffer, med etterfølgende trussel om mistillitsforslag fra opposisjonen mot statsminister Marano Rajoy, og i Italia, der nyvalg synes uunngålig etter at vinnerpartiene fra siste valget ble nektet av en sosialdemokratisk president  å etablere den regjering de ønsket, fordi den foreslåtte finansministeren var EU-skeptisk. Derfor kommer roen først når partiene og de politiske aktørene i Italia og Spania er enige om en løsning.

I mellomtiden vil spenninger fortsette å tynge på europeiske aksjemarkeder og risikopremien på statsgjeld. I går tirsdag,  gikk den italienske risikopremien til 300 poeng, og den spanske passerte 140. På børsene akkumulerte Ibex 35 sin femte  dag på rad med tap, med banksektoren som den verst rammede.

Madrid-børsen har slitt  de siste månedene, i påvente av ECBs  rentepolitikk, nå kommer  virkningen av den politiske stormen  etter i tillegg. Bare siden fredag ​​25. mai, da Pedro Sánchez kom med sin trussel mot Mariano Rajoy, har bankene «mistet» 15 524 millioner euro i børsverdi. Den mest berørte var Banco Santander, som «mistet» 8.512 millioner euro på bare fem dager, sammenlignet med 3.547 millioner i BBVA og 1.225 millioner CaixaBank. Bankia har «mistet» 978 millioner  siden forrige torsdag, Sabadell, 734 millioner og Bankinter, 498. Til tross for dette er utsiktene for de kommende månedene positive, og korreksjonene i de siste dagene kan også tolkes som en god tid for investorer for å investere.

AV: TOM BJØRNØ

 

Relaterte artikler