Øst-Europa samler seg mot Brussel

Bulgaria vil støtte Ungarn i sin kamp mot EU angående påstandene mot landets demokrati, sier landets visestatsminister Krasimir Karakachanov.  Han mener også at de østlige landene må stå sammen mot Brussel.

Europa-parlamentet støttet for første gang sanksjonene mot Ungarn og anklaget Orbans regjering for å trosse EUs syn på demokrati, borgerrettigheter og korrupsjon. Teoretisk kan dette resultere i at Ungarn mister sin stemmerett, men hver medlemsstat har rett til å veto, og både Polen og Tsjekkia har allerede sagt at de vil bruke den.  Karakachanov, som også er forsvarsminister, sa at regjeringen enstemmig ble enige om å motsette seg sanksjoner mot Ungarn, ifølge Channel News Asia. «Vi mener dette er et brudd på uavhengigheten til en medlemsstat,» sa Karakachanov til  journalister etter en regjeringsamling. – I dag er det Ungarn, i morgen kan det være Polen, og en dag kan det være Bulgaria. Sentral- og Østeuropa bør handle i solidaritet og hjelpe hverandre fordi de har samme problemer, sa han.

Polen blir også undersøkt av EU for dets demokrati og juridiske systemer. Imidlertid er Bulgaria, som kritiseres av EU for ikke å opprettholde en lovsregel, også undersøkt i dag. Bulgarias statsminister Boyko Borissov, som sies å være nært forbundet med Angela Merkel, har ennå ikke  kommentert undersøkelsen mot Ungarn, men  Borissovs GERB-parti stemte mot sensurforslaget i Europaparlamentet i forrige uke. Som i Ungarn og andre øststater har Bulgaria vært kritisk overfor Merkels beslutning om å ta imot mer enn en million innvandrere siden 2015, hovedsakelig muslimer. Med Ungarns hjelp har Bulgaria bygd grenselinje langs sin sørlige grense med Tyrkia for å hindre at ulovlige innvandrere kommer inn i EU.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler