Trener på blackout

person taking selfie in front of mirror during night time

Tegn og rykter om en forestående blackout vokser. De føderale væpnede styrker og det østerrikske innenriksdepartementet anser et strømbrudd som en reell fare. De forbereder seg. I dag, fredag er det blackout-øvelse under navnet «ENERGIE.21». Treningsscenarioet: strømmangel på grunn av langvarig kulde i Europa. En idé som får mange til å skjelve.

En ekstrem kuldebølge i Europa, forårsaker økt strømforbruk, restriksjoner på strømproduksjon og påfølgende strømmangel. Denne fredagen 12. november vil den storstilte black-out-øvelsen «ENERGIE.21» brukes til å implementere de prosedyrene som er nødvendige for å opprettholde strømforsyningen. Målet er ifølge øvelsesplanen å unngå kollaps av strømnettet.  Dette kommer etter initiativ fra Tyrol-provinsen.  Krisehåndtering, det vil si samarbeid mellom myndigheter, beredskapsorganisasjoner og energileverandører, skal sikres ved en nødsituasjon. Med Austrian Power Grid og E-Control (østerrikske strømleverandører) er samarbeids- og kriseprosedyrer på plass. I tillegg til de føderale provinsene vil også innenriksdepartementet, forsvarsdepartementet, klimaverndepartementet og økonomidepartementet delta i øvelsen. Tirol gjennomfører også ytterligere operasjonsscenarier. I samarbeid med redningsorganisasjoner vil det bli gjennomført ulike øvelser på Patscherkofel-taubanen, som rappellering av passasjerer fra hytter eller helikopterredning. Det skal også brukes et Blackhawk-helikopter.

For noen uker siden advarte innenriksminister Nehammer om et nært forestående strømbrudd. Dette er en av de største truslene mot moderne stater. De østerrikske væpnede styrkene har også åpenlyst advart om strømbrudd. Ifølge en uttalelse forbereder innenriksdepartementet 100 holdbare enheter. I tilfelle en katastrofe bør de dekke grunntjenestene til sikkerhetspolitiet. I en nødsituasjon skal politiet kunne holde ut i inntil 72 timer. Blackout-ekspert Herbert Saurugg har allerede påpekt at politiet og den føderale hæren akkurat har begynt å forberede seg på en blackout. I 2024 vil de viktigste tjenestene måtte være selvforsynte.

En blackout er et plutselig, overregionalt strømbrudd som rammer store deler av Europa og varer i lang tid. I dette tilfellet ville utenlandsk bistand ikke vært mulig, i motsetning til det som skjer ved strømbrudd. Så hva ville en storstilt strøm- og forsyningskollaps, den såkalte blackouten, bety i en vinter,  kald som aldri før? Dette scenariet er absolutt hinsides fantasi. I tillegg til sult og tørst, ville den intense kulden sette mennesker i fare for å dø. Uansett er det viktig å ta egne tiltak i tilfelle en katastrofe, som Saurugg allerede har sagt flere ganger i et intervju med   ukebladet Wochenblick. På nettsiden deres kan du finne hjelp og tips til forberedelse, som handleliste med basisutstyr og tilhørende sjekkliste, tips om hvordan du skal oppføre deg og instruksjoner for hele familien. For å overleve et slikt skrekkscenario er det helt nødvendig å ha tilstrekkelig tilgang på mat og drikkevann i minst to uker. Nyttig veiledning for kriseberedskap finnes på AUF1s nettsider. Til vinteren er det nødvendig med ekstrem forsiktighet med tepper og eventuelt alternative oppvarmingsmetoder som vedovner.

Sveits advarer store industrielle brukere om at de kan bli tvunget til å spare strøm denne vinteren i et forsøk på å unngå storskala strømbrudd. Om lag 30.000 bedrifter med et gjennomsnittlig forbruk på over 100.000 kilowattimer per år har mottatt brev fra Ostral, et selskap som håndterer kriser i sektoren. Hensikten er å informere disse selskapene om at de kan bli tvunget til å redusere forbruket med mellom 10% og 30% i tilfelle strømforsyningsmangel, rapporterte NZZ am Sonntag. «Alle storforbrukere er forpliktet til å spare en liten mengde strøm», heter det i Ostral i brosjyren som deles ut i slutten av november. Forbrukere og fasiliteter som svømmebassenger ville bli tvunget til å forbruke mindre strøm tidligere enn industrielle brukere. Advarselen kommer midt i et globalt energisjokk som forårsaket reduksjonen av naturgassreserver, lavere enn vanlig i landet. Kina har lidd av strømbrudd og forskjellige anlegg har blitt tvunget til å stenge eller redusere størrelsen og forbruket ettersom gass- og energiprisene i Storbritannia og Europa stiger i forkant av vinteren.

Relaterte artikler