Golf, Gourmet og Kultur

Om ukens bevingede ord passer til golfspillet?  Uten tvil.  Eller sagt på en annen måte, det er kanskje resultater i golf som var selve grunnlaget for dette utsagnet.  For hvor mange ganger har du ikke hatt et topp resultat på det første hullet, og så var den golfrunden over.

Høstsesongen i gang?

Forleden fikk vi et litt underlig e-brev.  Det var en som lurte på når golfsesongen starter igjen?  Vi prøvde så skånsomt som mulig å forklare for vedkommende at det er forskjell på golfsesong og turistsesong.  Golf spilles hele året her på kysten.  Ikke minst er det mange store turneringer på sommertid.  Det nærmest vrimler av tilbud om turneringer, både enkeltturneringer så vel som ukentlige turneringer som går over tid.  Dette gjelder baner over hele kysten vår.  Således var det ikke rart vi stusset litt over det mottatte e-brevet hvor vedkommende altså lurte på når sesongen  starter.   Av enkeltpersoner er det mange fra Madrid som ferierer i området hver sommer som deltar år etter år i tillegg til de som bor i området.  Altså et yrende turneringsliv.  

Høstsesongen og reparasjoner av banene

Regner med at vedkommende som lurte på dette med sesongen, tenkte på høstsesongen hvor altså de fleste norske kommer nedover etter å ha gjennomlevet den grønne vinteren.  Dog får vi vel holde forsommeren i år som (kanskje?) et unntak.  ”Sesongen starter når det er tid for å sande banene”, var det en som sa.  Men selv om det kan virke som sanding av banene er noe man gjør på pur fandenskap bare fordi mange nordmenn kommer nedover på den tiden, så kan det opplyses at dette er helt nødvendig i forkant den forventede årlige ”gota fria” dersom banene ikke skal vaskes vekk når dette regnet setter inn.  Noen ganger lar ”gota fria” vente på seg, og da sander man én gang til for å være på den sikre siden.  Så klag ikke på sandingen.  For uten dette preventive vedlikeholdet, ville vi antagelig ikke hatt noen baner å spille på resten av ”vinteren”.

Tenkt over dette noen gang?

Golf er en presisjonssport med køller og ball.  Nå er det ikke alltid det virker sånn når man selv er ute å spiller som vi indikerte i første avsnitt, men til tross for dette, blir spillet altså definert som et presisjonspill der konkurrerende aktører (golfere), ved hjelp av mange typer køller, forsøker å slå baller inn i hvert hull på en golfbane på færrest antall slag.

Dette er en av få ballespill som ikke krever en standard bane.  I stedet er spilles det på golf «bane», som hver har en unik design, enten den består av ni eller atten hull.  Noen baner har færre hull.  Golf er definert i reglene, som «å spille en ball med en kølle fra utslagsstedet ned i hullet med ett eller flere påfølgende slag i overensstemmelse med reglene.  Golf konkurransene går generelt ut på at den vinner som har færrest antall slag, kjent som slagspill, eller antall slag på de enkelte hull i løpet av en komplett runde av en enkeltperson eller gruppe, kjent som matchspill skal man tro noe av det som står beskrevet.

Hva med en liten eller stor “Pint of Beer”?

Nå er det ikke alltid at vi spiser et større måltid etter en runde med golf, men en øl eller annen forfriskning, dét unner vi oss på hull 19.  Og forleden hørte vi en engelskmann som bestilte ”una caña grande”; og det fikk oss til å tenke på damen som kom inn i en butikk i London og ba om ”to pound med poteter”.  ”Det heter ikke det lenger nå”, sa ekspeditøren, ”nå heter det kilo”.  ”Javel”, sa damen, ”la meg få to pound med kilo da”.  Det stod en annen mann der også som tydelig ikke kunne dy seg, for han spurte engelskmannen om de hadde forskjellige størrelser på en “Pint of  Beer” i England?  Siden den første mannen tydelig ikke hadde den minste anelse om hva den andre snakket om, kunne denne fortelle at en ”caña” er en (dog litt cirka) måleenhet på spansk, akkurat som en ”pint” er det i det engelske systemet.  Så da så.  Sant nok tenkte vi der vi stod, så har vi ikke store og små litre i Norge heller.

Og ser vi litt nærmere på det, så er ”caña” foruten å være en utsøkt drikk fra Syd-Amerika, en spansk måleenhet som kommer fra den gang man laget drikkebeger av bambus.  Ser man på bilder av  bambus av typen ”caña” viser vel uten flere ord den naturlige størrelsen på en slik når man kapper opp stammen.  Det kan legges til at dersom man for eksempel ønsker en noe større øl, så heter den ”jarrita”.  Altså en liten krukke.  Uansett så smaker det med noe kaldt å drikke nå på sommeren når man kommer til hull 19 som er det uttrykket som brukes om enhver bar i et hvert klubbhus på enhver bane golfbane.  Det var for øvrig under Rolex Cup på Villaitana et år, satt opp en bar ute på terrassen som reklamerte for, og delte ut gratis, Gin & Tonic. Ikke akkurat hverdagskost for en norsk besøkende.  Dét så vi tydelig.  Ha en fortsatt god sommer!

Har golf noen verdi?

Det kan (kanskje) ha noe med ens egen innstilling å gjøre.  Men at golfballer kan ha en egen verdi, ja det kan det neppe være tvil om dersom man skal lære noe av historien.  I hvert fall måtte golfballene hatt det i det herrens år 1588, samme året som den spanske armada ble slått under den Anglo-Spanske krigen i 1585 – 1604.   En krig for oss som bor i Spania selvfølgelig ikke er en helt ukjent historisk begivenhet.  Under denne krigen, nærmere bestemt i nevnte år som i år er 430 år siden, ble byen Tilsburg holdt som gissel av Alexander Farnese, Hertugen av Parma for 12.000 golfballer!  Nå greide ikke byen Tilsburd å komme opp med dette antallet, men naboene i Goirle greide å stille med 6.500 golfballer som et avdrag, noe som hindret i at Tilsburg ble påtent og jevnet med jorden.

Interessant i sammenhengen er at på slutten av det 16 århundre ble det reist spørsmål om miljøskadene den store nederlandske produksjonen av golfballer skapte.  Dette fordi man på den tiden benyttet fjær i golfene, og det var vaskingen av disse fjærene man altså mente utgjorde en trussel mot byens vannforsyning.  Så de som måtte tro at miljøvern er noe som ”grønnskållingene” har startet i våre dager, kan altså ha noe å lære.  Her også.

Fotball over og ut

Under VM nå sist ble sagt at fremtiden vil være at roboter med kunstig intelligens kommer til å ta ut lagene.  Helt ærlig, og det skal man vel være, tror jeg det hadde vært mye bedre om disse robotene kommer til å ut de som skal lede fotballen, og ikke minst dagens trenere.

 

Med hilsen

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

Dum Vivimus Vivamus  (Mens vi lever, la oss leve).

Relaterte artikler