Åpner for eutanasi (aktiv dødshjelp)

Hvis forslaget til ny lovgivning går gjennom parlamentet, kan  pasienter anmode om hjelp fra helsevesenet til å avslutte livet fra 2020.

Flertallet i den spanske kongressen, Cortes er enige om å vurdere en lovforslag utarbeidet av det styrende sosialistiske partiet (PSOE) omå gjøre aktiv dødshjelp en ny personlig rett som ville være tilgjengelig gjennom Spanias offentlige helsevesen. Forslaget har støtte fra venstrefløyen Unidos Podemos, sentrumspartiet  Ciudadanos, og fra de regionale katalanske, Valencianske og Baskerpartiene, Katalanske Republikanske Venstre (ERC), Det katalanske europeiske demokratiske partiet (PDeCAT), Compromis, det Baskiske nasjonalistpartiet PNV og EH Bildu. Men det største opposisjonspartiet Partido Popular (PP) motsetter seg ideen. «Vi vil være alene på dette, men det har vi ikke noe imot,» sa PP-talskvinne Pilar Cortés under debatten. 

Hvis dette forslaget blir til en lov, kan voksne med en uhelbredelig dødelig sykdom og de med alvorlige og kroniske funksjonshemninger be om hjelp til assistert død fra det offentlige helsesystemet. Etter denne innledende avstemning vil forslaget bli sendt til en komité for debatt og endringer før det kommer tilbake til Underhuset i Cortes. Fordi dette er et utkast til en organisk lov, vil det trenge støtte fra et absolutt flertall i Kongressen før det sendes til Senatet. Hvis det er nok politisk vilje til å presse lovgivningen gjennom, kan denne være på plass før slutten av denne politiske perioden i 2020. Mens de konservative ikke  deler  de andre partienes entusiasme, har Ciudadanos uttrykt mange bekymringer. Spanias kriminelle kode idag straffer straks samarbeidspartnere i assistert selvmord, mens aktiv dødshjelp anses å være et mord.

Ciudadanos har et  eget forslag for en «Verdighet ved slutten av livet» loven de mener ville være «bedre og bredere» enn det sosialistiske forslaget, men partiet likevel stemte for PSOE-forslaget. PSOE-talskvinne Adriana Lastra sa at partiet har modellert prosjektet etter eksisterende lovgivning i Nederland, Belgia og Luxembourg. Hun la til at hennes parti lenge brukte en lovtekst som ikke bare kunne tiltrekke seg støtte fra alle politiske partier, men også fra helsepersonell og samfunnet som helhet. Hvis lovgivningsinitiativet lykkes, kan eutanasi bli tilgjengelig både på private og offentlige sykehus, og også hjemme. Lastra oppfordret andre parter til å støtte bevegelsen: «La oss regulere den siste av våre friheter, den siste av våre rettigheter.»

I henhold til PSOEs forslag kan kvalifiserende pasienter motta et stoff som vil avslutte deres liv, etter forhåndsgodkjenning fra to leger som er tildelt saken: En som regelmessig har behandlet pasienten og en ekstern lege som må vitne om sistnevnte sårbare lidelse . Likevel vil pasienten ha det siste ordet, som må uttrykkes to ganger med 15-dagers intervaller. -«Å snakke om eutanasi er å snakke om fiasko, å innrømme et politisk, profesjonelt og medisinsk nederlag,» sa  Pilar Cortés, PPs talskvinne.  Cortés betraktet det som «en svikt i samfunnet» at politikken ikke er i stand til å tilby andre løsninger enn å dø.  Hun hevdet også at «gitt tid, eksepsjonelle situasjoner vil bli til vanlige situasjoner» fordi det vil bli sett på som «en billigere løsning» enn palliativ omsorg. Hun sa at i Nederland er det rundt 1000 tilfeller av ufrivillig eutanasi i året.

Forklaring til teksten: Eutanasi er en form for aktiv dødshjelp som innebærer at legen gir pasienten en dødbringende injeksjon, til forskjell fra legeassistert selvmord, der pasienten får resept på en dødbringende dose medisin som vedkommende inntar selv. Eutanasi kan også brukes som synonymord for aktiv dødshjelp. Palliativ omsorg eller palliativ medisin er en form for behandling som er mer opptatt av å redusere og lindre symptomene til en sykdom fremfor det å finne en kur. Den tar sikte på å øke livskvaliteten, og tar særlig sikte på å redusere smerte.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler