Mørke skyer?

Spania kan stå overfor en ny økonomisk krise, i følge Goldman Sachs. Catalonia er fortsatt en risiko for den spanske økonomien og risikerer å utløse en økonomisk krise, advarer den amerikanske bankgiganten. Goldman Sachs mener at “de politiske hendelsene knyttet til Catalonia fortsetter å være en viktig risiko” for Spanias gjenoppretting av økonomien i en rapport som analyserer det spanske banksystemet, men til tross for advarslene, mener banken at den samlede “trusselen” for økonomien på kort sikt er redusert. Kapitalkostnadsprognosene for hele den spanske banksektoren er nå over nivåer før den “ulovlige” folkeavstemningen i Catalonia holdt 1. oktober. I fjor ble Spanias kredittvurdering satt tilbake til “A” av analyseselskapet Fitch, for første gang siden euroområdets gjeldskrise.

Statsminister Mariano Rajoy gjentok i februar Spanias vekstprognose for 2018 til “minst 2,5 prosent”. Dette sa han på konferanse i Madrid, og la til at Spania ville få etablert 400 000 nye arbeidsplasser i år.” I oktober, på høyden av den katalanske politiske krisen som forårsaket stor økonomisk usikkerhet, nedjusterte den spanske regjeringen sin vekstprognose for 2018 til 2,3 prosent. I januar kom tall som viste at den spanske økonomien hadde vokst mer enn tre prosent i 2017 i et rekordår for turisme og blomstring av eksporten, inkludert effekten av den katalanske krisen. Et apropos: Ryanair melder at de har redusert sine priser med 30% på flyreiser til Catalonia de siste månedene som følge av den pågående politiske krisen for å opprettholde mengden i passasjertrafikken.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler