Usikkerheten preger økonomien

Finansmyndighetene i flere europeiske land advarer om at eurosonen fortsatt er i fare for å stupe inn i en ny krise, med situasjonen i Catalonia og Storbritannias utmeldelse fra EU som de to største truslene. Akkurat som eurosonen ser ut til  å komme seg fra finanskrisen i 2008, advarer europeiske myndigheter at økonomien er i fare for overoppheting, en situasjon som oppstår når produksjonen ikke kan følge med etterspørselen.

Basert på en rapport fra eurosonen, er det en utbredt mangel på dyktig arbeidskraft, selv om den gjennomsnittelige arbeidsledigheten ligger på 8% ( 15% i Spania og Hellas). I enkelte land har lønningene vunnet tilbake sin kjøpekraft, men i andre land har lønnen ikke økt til tross for økende BNP, og fallende arbeidsledighet i ulike økonomier i sentrum og øst i Europa. Finanspolitikken har ikke hjulpet stort, spesielt i land som Litauen, Bulgaria, Estland og Romania.

Myndighetene kritiserer “procyklus” -politikk der man har foretatt kutt  (som forsterket lavkonjunkturen) og aksepterer budsjettstimuleringspakker i stedet for å lagre og bygge en økonomisk buffer mot den neste krisen som kan komme. De to største interne risikoene for eurosonen er politiske: Brexit – Utgangen av Storbritannia fra EU, noe som kan være spesielt vanskelig for Irland,  og uavhengighetsbevegelsen i Catalonia.  Ifølge AIReF (det spanske finanstilsynet)) kan Spania kanskje ikke oppfylle sine finanspolitiske mål for 2018 på grunn av den politiske usikkerheten i Catalonia og dens nåværende budsjettproblemer. PP-regjeringen sliter fortsatt med å få sitt 2018 budsjett godkjent.

Regjeringen har fastsatt en frist til 31. mars. Alt senere enn det betyr at budsjettet bare vil fungere i fire eller fem måneder, med sommerferien i mellom. Spania forventes ikke å oppfylle sine finanspolitiske forpliktelser frem til 2035. Offentlig gjeld, som står i den   alarmerende 100% av BNP, vil ikke falle til 60%-merket i i løpet av 17 år – 15 år senere enn planen ble enige om. Landet “mangler en solid middels og langsiktig finansplan”, ifølge AIReF. “Det er en av de største ulempene i det spanske finanssystemet.”

Men Spania er ikke det eneste landet med økonomiske utfordringer. Rapporten identifiserer problemer i Italia for “gjentatte forsinkelser av innføringen av økte skatter” i en økonomi lastet med gjeld.  Det er regjeringsvalg i mars og ingen vil si de ønsker å øke skattene. “Finansplanene til  den italienske regjeringen er forvirrende,” ifølge rapporten fra uavhengige europeiske finansmyndigheter. Det høye nivået av gjeld er også en kilde til bekymring for Portugal og Kypros. Hellas, som er i ferd med å revidere sin tredje redningsaksjon, fortsetter også å være en potensiell risiko, heter det.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler