Boeing advarer etter ulykke

Boeing har sendt ut en sikkerhetsadvarsel til operatørene som bruker de nye 737 Max-flyene, etter flyulykken utenfor Indonesia forrige uke. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

189 mennesker mistet livet i ulykken. Boeing advarer flyselskap om at sensorer i cockpiten kan gi feilaktige avlesninger, noe som fører til at fronten til flyet plutselig peker ned, skriver Bloomberg. Flyprodusenten kommer også med instruksjoner om hva piloter skal gjøre dersom feilen oppstår. Disse advarslene skal være basert på foreløpige funn fra ulykken, som involverte et 737 Max 8-fly fra flyselskapet Lion Air. Flyet fra lavprisselskapet forsvant fra radaren og styrtet i havet 13 minutter etter det hadde forlatt flyplassen i Jakarta forrige mandag. Flyet var på vei til Pangkal Pinang da det styrtet.

Norwegian er blant selskapene som bruker flyet, og har 14 maskiner av typen 737 8-Max i sin flåte. Flykrasjet i Indonesia er den første store ulykken som involverer denne varianten av 737, som ble introdusert til det kommersielle markedet i fjor. I oktober skrev Reuters at Boeing har mottatt 4.783 bestillinger av flyet, der 219 var levert innen utgangen av september.

Boeings nye 737 MAX, som ble lansert i fjor med mye fanfare, har blitt hyllet som en «game changer» av luftfart. Roligere og mer effektiv enn den populære forgjengeren (den enkle 737), og konstruert som fremtidens kortflyvningsplan. Toaletter er latterlig små, med vasker så små at passasjerer bare kan vaske en hånd av gangen. De som forsøker å bruke vaskene, risikerer å få klærne sine våte av vann, sier kabinpersonalet, mens baksiden av flyet sies å være så trangt at  kabinpersonalet har problemer med å utføre sine oppgaver. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler