Krystallsyke og andre balanseproblemer

Balansen er en av de mest fundamentale sansene vi har, og blir ofte omtalt som den ”sjette sans”. Vår evne til å vite hvor kroppen er i rommet er knyttet til en hel rekke basale funksjoner, og det er først når vi mister den at vi forstår hvor nødvendig denne sansen er for å fungere og ofte overleve.  Fall som gir hodeskader og indre blødninger er en betydelig dødsårsak blant eldre. 

Statistikken er klar: En av fire av de over 60 år har et alvorlig fall hvert år, mens for de over 70 er det halvparten som faller.  Er resultatet et lårhalsbrudd, er blir veien kort til eldrehjemmet da de ikke kan ta vare på seg selv på egenhånd. 

Som kiropraktor får jeg stadig flere pasienter som er bekymret for dårligere balanse.  De beskriver følelsen av at det ”svartner for en”,  ”går helt rundt i hodet” eller at man føler seg bedugget uten å ha drukket en dråpe alkohol.  Hver av disse har forskjellige årsaker som må identifiseres for å kunne igangsette riktig behandling. 

Krystallsyke er kanskje den mest vanlige formen for svimmelhet, og er som regel enkel å behandle.  Små krystaller (otolitter) som stimulere sanseceller i buegangene under bevegelse kan komme på avveie, og gi oss en falsk følelse av at vi roterer selv om vi står helt stille.  Dette kan inntreffe helt uten foranledning, ha en fysisk (brå bevegelse) eller en kjemisk (medikamenter) årsak.

Utfordringen for en behandler er å finne ut av hvilken buegang som er påvirket. 

Ved Advanced Chiropractic bruker vi spesialbriller for å kunne observere spesielle øyebevegelser som er koblet opp til de forskjellige buegangene. 

Behandlingen av akutt krystallsyke er relativt enkel med riktig diagnose. Ved hjelp av Dr. Epleys spesifikke hodebevegelser, kan man føre krystallene ut av den affekterte buegangen og pasienten føler som regel 80-90 % bedring etter 2-4 behandlinger. 

Utfordringen kommer når pasienten har hatt krystallsyken over lengre tid. Da kreves det litt mer enn kun Dr. Epleys reposisjoneringsøvelse. Grunnen til dette er at hjernen, over tid, har bygd inn kompensasjoner for å prøve å dempe signalene fra det feilfungerende balanseorganet. I disse tilfellene må man fjerne kompensasjonene og rekalibrere informasjonen fra buegangene igjen. 

Svimmelhet kan også oppstå på grunn av blodtrykksendringer, blodsukkersvingninger, synsforstyrrelser, nakkeproblemer eller dysfunksjoner i det sentrale nervesystemet.  Som regel kan sykehistorien og spesielle tester under undersøkelsen avsløre hva som er årsaken. Behandlingen kan bestå av spesifikke øyebevegelser, balanseøvelser, kostholdsendringer og kiropraktiske leddbehandlinger.  Særs funksjonen av de to øverste nakkevirvlene har stor betydning for hjernens balanse og sanseinntrykk. 

En enkel måte å teste balansen er å stå på ett bein, noe man bør klare uten å støtte seg. Prøv deretter med lukkede øyne. Dette er betydelige vanskeligere og grunnen til at mange sliter med balansen når de må opp om nettene. I mørke kan du ikke lenger bruke øyene som veileder og er avhengig av sanseinntrykkene fra muskler og ledd istedenfor. Den gode nyheten er at dette kan trenes opp. 

En øvelse jeg ofte gir pasientene min er å stå på ett bein og kaste en tennisball på en blink. Her må du bruke balanse, koordinasjon, og synet samtidig – en utfordring som gir en forsterket effekt på sentralnervesystemet og dessuten litt morsommere. Er du i Albir, kom innom kiropraktorklinikken for gratis blink og ball. 

NB! Dersom man har andre symptomer i tillegg til svimmelhet – slik som nummenhet i ansiktet eller kroppen, svakhet i arm eller problemer med å prate, MÅ man ringe 112. Dette kan være symptomer på mer alvorlige tilstander, slik som hjerneslag. 

 

AV: KIROPRAKTOR ALEKSANDER BJARGO

Relaterte artikler