SOVJETISKE PAMPEBILER

Zim-Gaz-Zil-Chaika og mange flere. En liten historie om Sovjet-tidens bilproduksjon. Etter krigens slutt i 1945 fosset det på med biler produsert i Russland. Men det var ikke så enkelt som det høres ut. Hvor var designerne? Ihvertfall ikke i Russland. Det ble satset mye på bilproduksjon i etterkrigstiden og nesten alt var kopiering fra resten av verden spesielt USA og Tyskland. Russerne har alltid elsket å kopiere ting, være seg biler eller annet. På -30 og -40 tallet ble det gitt masse biler fra USA til Sovjetsamveldet som gaver. En kjent mann ved navn Josef Stalin var den som var mest bilgal, men han ville ha sin bestemte stil på varene, forandret noen få ting og iførte alle biler en liten rød stjerne et eller annet sted på bilen. Det var et must. Når det gjelder kopiering av biler kan jeg nevne en del, f.eks. da Tyskland raknet tok de alt som var fra Opel-fabrikkene, og da kom Opel ut i Moskwich versjon. Pobeda var en kopi av Volvo PV, Volga kopi av Ford, Ruso Baltic og Ford Vairogs var alle kopier av 30 talls amerikansk Ford. De hadde faktisk V8 motorer og ble laget i Riga. Når det gjelder bilen ZIL 112 S. Som var en toseters sportsbil fra 1962 så var det en sensasjon, hør bare her: Den hadde diffsperre, skivebremser, radialdekk, og V8 motor på ca, 6 liter med 230 bremsehestekrefter og en toppfart på hele 260 kmt. Her lukter det Chev. Corvette- spionasje til de grader.. Den Røde Arme’s pamper nøyde seg ikke bare med det,de så hvordan regjeringfolkene i USA paraderte med sine dollarglis, så her måtte det noe som lignet Cadillac til, og det ble det. Josef Stalin kjørte rundt i en ZIS limousin fra 1949, og den var meget inspirert av Cadillac.

Stalin lagde 5 slike biler som var helt like, de ble stilt på rad og han satt i en av dem. (Redd for attentat) Alle hadde panserplater og skuddsikkert glass. Zil-en fra 1965 var den første med V8 motor og igjen en kopi av amerikanske Packard. Det skulle vært moro å vært i Kremls garasjer på den tiden. Nikita Khrusjtsjov ga faktisk Einar Gerhardsen en Zim Gaz 12 da han var på of sielt besøk i Moskva i 1955. Gerhardsen brukte bilen i kong Haakon’s begravelse i 1957. Når vi snakker om bedrift-spionasje må vel den største saken være overlyds yet TU 144 (Tupolev) som ble kalt for Concordsky som dukket opp rett etter at franske Concorde varet faktum, helt likt bortsett fra to små stablisatorvinger montert bak snuten. Men det var en annen historie..

Ha en fin dag! Kjør pent.

 

TEKST:TERJE HAGEN

Relaterte artikler