«Vanishing Beauty»

Fotoutstillingen ”Vanishing Beauty” (skjønnhet som forsvinner ) ved Dos og Bertie Winkel er blitt vist i Brasil, Holland, Russland og vises nå og frem til 10. april på Auditorio de la Mediterrània i La Nucia. Hensikten til de to hollandske fotografene er å øke bevisstheten om og å advare samfunnet om ødeleggelsen av havbunnen i enkelte havområder som kan føre til utradering av stammer/ etniske folkegrupper rundt om i verden, samt tap av deres tradisjoner.

Dos Winkels yrke er ortopedisk medisin og undervisning. Siden barndommen har han vært nær naturen. Som tiåring begynte han å ta bilder. For 50 år siden lærte han å dykke i Antillene og Borneo, hvor han bodde i ti år sammen med sin kone Bertie. ”Borneo var et paradis for dykkere på den tiden,” fortalte Dos Winkel i sin tale under åpningen av utstillingen. På deres reiser har ekteparet hele tiden og spesielt i de siste 35 årene, vært vitne til en dramatisk nedbryting av jordens store habitater. De to fotografene har gjennomført mer enn 20 fotoekspedisjoner i ørkenen, i regnskogen og i alle hav på de fem kontinentene. Dos Winkel har til sammen utført 5000 timer dykking i kaldt og i tropisk vann. Denne spesialisten i mikrofotogra har en stor samling av undervannsbilder, hvor noen er ekte kunstverk, for eksempel ”Øyet av en pufferfisk” eller ”Øyet av en papegøyefisk” som han viser i utstillingen. Dos Winkel har laget 13 TV-dokumentarer, han har utgitt bøker og har hatt utstillinger i mange land.

Bertie Winkel tok bilder av mennesker fra over 90 etniske folkegrupper. I utstillingen i La Nucia vises det et spennende utvalg av hennes bilder, for eksempel en Chin-Dai-kvinne fra West-Myanmar med tradisjonelle tatoveringer og en Suri-kvinne fra West Omar Valley i sør-west Etiopia med skarifikasjoner. Det nnes videre en Turkana-kvinne med et tradisjonelt smykke som Bertie traff på den vestlige siden av Turkana sjøen i Kenia, og en Wodaabe-mann under Geerewol Festivalen i Sahara i Niger. En spesiell skatt er bildet av en Jat-kvinne med gull nesesmykker og glassperler fra Gujarat i India. Dette er et svært sjeldent bilde. Men alle bildene er særpregede og spesielle!” Det trengs tillatelse til å ta bilder, du må først snakke med kongen eller medisinmannen til den etniske folkegruppen. Når vi kommer tilbake to år senere, kan det har skjedd at folkegruppen har forsvunnet eller byttet sine tradisjoner for mobiltelefoner, jeans og motorsykler. For dem betyr det fremgang, for oss er det et tap. Vi i den vestlige verden er ansvarlige for denne utviklingen på grunn av vår intervensjon og vi mister dermed den siste tilgangen til naturen og dens skatter, som for eksempel naturmedisiner, men også tilgang til åndelig kunnskap,” sier Bertie Winkel.

Havets tilstand er trussel nummer én for alt liv på denne planeten
”De tre mest skitne havene er Østersjøen, Mexicogolfen og Middelhavet,” sier Dos Winkel og han refererer til en forsker når han sier: ”Middelhavet er et toalett som aldri har blitt skyllet.” Det er skremmende! Plast, jordbruk, mat, agroindustri, skeri og havbruk, avfall og avløpsvann, olje og energisektoren, emballasjesektoren, ekstrakter og legemidler er store kilder til forurensing av havene. ”Vi må se på forurensning som en faktor ved siden av klimaendringer og over ske. Vi må se på havene som sammenkoblet, sa Erik Solheim, administrerende direktør for FNs miljø, i et intervju til IPS korrespondenten Manipadma Jena 1.12.2017.

”Å spise kjøtt er den verste årsaken til endringene i naturen,” mener Dos Winkel. ”Verdens befolkning er på 7.5 milliarder mennesker. Det medfører 64 milliarder husdyr. Dyr produserer metan CH4 som gir mye sterkere klimaoppvarming enn CO2, som imidlertid forårsaker forsuring (hyperacidity) av havene. Hver uke slaktes 2,2 milliarder husdyr for å dekke matforbruket. Produksjonen av kjøtt fra stamceller kan kanskje være en løsning. Vi må forandre våre spisevaner. I tillegg må vi bruke sol, vind og vann i stedet for kull, atomkraft osv. Naturen er kanskje sterk nok og vil regenerere seg en dag. Kanskje naturen vil ta over en dag. Men havet avgjør hva som skjer på jorden. Vår stiftelse ”Sea First Foundation”(SFF) ble grunnlagt i Nederland i 2009 og i Belgia i 2010. Vårt mål er å øke bevisstheten om situasjonen i havene, å undervise ungdommene på skolen og på universitetet og å beskytte havene mot forsøpling. Vi jobber sammen med ledende marine biologer og har oppnådd suksess på enkelte områder. For eksempel er det nå forbudt å kutte nner av levende haier, som før ble solgt til Kina med en stor fortjeneste. Den 22.5.2018 er Sea First Foundation invitert til et symposium i parlamentet i Brussel. Mer info om Sea First Foundation finnes på www.seafirst.nl

Utstillingen ”Vanishing Beauty” vises til 10.4. i Sala Llevant til Auditorio de la Mediterrànea i La Nucia. Gratis adgang!

TEKST OG FOTOS : KARIN EICKEL- HERMANRUD

 

Relaterte artikler