Verdens eldste er død

En kvinne som antas å ha levd 135 år – den eldste  registrert i historien  døde torsdag 16.. desember.

Supercentennialet til Xinjiang, vestlige Kina, hevdet å ha blitt født 25. juni 1886, under det keiserlige Qing-dynastiet, og ble offisielt erklært som den eldste levende personen i landet i 2013 av Chinese Association of Gerontology and Geriatrics. Seyiti døde fredfullt 16. desember, rapporterte myndighetene lørdag, mens hun var omringet av familien hennes. Gift i 1903, skal hun ha adoptert en gutt og en jente med mannen sin, som gikk bort i 1976, mens hun fødte seks generasjoner med etterkommere, inkludert 43 barnebarn og oldebarn. Seyitis barnebarn og primære omsorgsperson, Kuerban Nuer, sa at hun hadde det bra før hun gikk bort, og marsjerte hver dag klokken 10 til sengetidsmusikk rundt klokken 23.00.

Seyiti, en etnisk uigurisk kvinne fra Komuxerik, i Shule fylke i Kashgar Prefecture, hadde et offentlig utstedt identifikasjonskort som gjenspeilte hennes fødselsdato på slutten av 1800-tallet, men noen har vært skeptiske til hennes lange levetid på grunn av dårlig journalføringspraksis den tiden. Byen Komuxerik har blitt beskrevet av noen eksperter som en «by med lang levetid», ettersom samfunnet har dusinvis av eldre mennesker på 90 år og over. Dette skyldes, i det minste delvis, de nylige » forbedrede helsetjenestene «. Etterforskere, inkludert representanter fra Guinness World Records, har ikke vært i stand til uavhengig å bekrefte Seyitis alder, men hvis det er sant, ville hun ha vært den eldste personen i verden da hun døde.

I dag har Jeanne Calment, som døde i 1997 i en alder av 122, offisielt den tittelen, selv om dens legitimitet også har blitt stilt spørsmål ved i det siste. Det er mulig, ifølge etterforskerne, at den nåværende verdensrekordholderen har brukt morens identitetskort, noe som har lagt til 23 år til alderen hennes. Nå er Kane Tanaka, en japansk kvinne født i januar 1903, fortsatt den eldste levende personen, tilsynelatende å ha beseiret kreft to ganger. Og det er andre mennesker som kunne ha gjort krav på tittelen eldste person i verden, f.eks  en indonesisk kvinne som bare gikk under navnet Turinah . I følge en folketellingsrapport fra 2010 ble Turinah antatt å være 157 år gammel på den tiden, en alder eldre enn noen forskere anser som mulig. Imidlertid antas det at hennes identitetsdokumenter ble ødelagt for å unngå å bli knyttet til et påstått kommunistisk kupp i 1965. Uansett holdt Shule County-regjeringen en bursdagsfest for Seyiti i fjor for å feire det som teoretisk sett var hennes 135-årsdag, der hun bar en papirkrone  og nøt kake med venner og slektninger.

Relaterte artikler