Spenningen stiger i Øst-Europa

aerial photography of snow covered green leaf trees under cloudy sky

Spenningen mellom Russland og Vesten nådde et nytt punkt mandag 15. november da Storbritannia kunngjorde at de er klare til å sende tropper for å forsvare Ukraina fra en mulig russisk invasjon, Polen fikk støtte fra USA i sin konflikten mot Hviterussland og EU utvidet økonomiske sanksjoner mot Lukasjenko-regjeringen.

Special Air Service og fallskjermregimentet i Storbritannia har hundrevis av tropper klare til å bli sendt til grensen til Ukraina og Russland i møte med den mulige invasjonen av Kreml. «Mellom 400 og 600 soldater er klare. Utstyret deres er pakket og de er klare til å fly til Ukraina og lande eller hoppe i fallskjerm. De har trent for begge hendelsene, sa en kilde fra hæren til den britiske avisen The Mirror. Storbritannias støtte kommer bare dager etter at USAs utenriksminister Antony Blinken møtte sin ukrainske kollega i Washington for å bekrefte alliansen mellom de to landene.  Under møtet sa Blinken at han fryktet at Russland forberedte seg på å gjenta en invasjon av Ukraina som den i 2014 da den annekterte Krim-territoriet. «Vår bekymring er at Russland kan gjøre den alvorlige feilen å prøve å gjenta det de gjorde i 2014, da det samlet styrker langs grensen, krysset inn i suverent territorium til Ukraina, og gjorde det på den falske påstanden om at det var blitt provosert, » sa Blinken. Kiev-regjeringen hevder at Kreml samlet så mange som 100 000 tropper på grensen og mobiliserte våpen i det Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kalte en «uvanlig konsentrasjon av tropper».

Forrige uke forsøkte en karavane med mer enn 4000 immigranter hovedsakelig fra Irak og Afghanistan å komme inn i Europa gjennom grensen mellom Polen og Hviterussland, men ble stoppet av den polske nasjonalgarden. Europeiske EU-ledere anklaget Lukasjenko, den hviterussiske lederen, for å ha brakt innvandrere til grensen via  kommersielle flyreiser under løftet om å komme inn i Europa for å presse penger fra EU for å oppheve de økonomiske sanksjonene de innførte i begynnelsen av året etter å ha anklaget Lukasjenko for  å ha begått valgfusk og kapret et britisk fly for å arrestere en dissident journalist.

Men for den polske statsministeren Mateusz Morawieck er det Kreml som står bak utspillet. «Dette angrepet er utført av Lukasjenko men hjernen sitter i Moskva, hjernen er president Putin,» sa Morawieck i en sesjon i det polske parlamentet. I løpet av helgen eskalerte situasjonen ved grensen og hviterussiske styrker skal ha forsøkt å rive ned Polens piggtrådgjerde for å la immigranter komme inn, inkludert å bruke lasere for å blinde polske sikkerhetsstyrker. Som svar publiserte talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, en uttalelse som forsikrer at Biden-administrasjonen støtter Polens innsats mot den hviterussiske lederens forsøk på å utpresse EU ved å bruke migranter.

«Utenriksminister Blinken bekreftet USAs støtte til Polen i møte med Lukashenko-regimets kyniske utnyttelse av sårbare migranter,» skrev Price , og siktet også mot Putin-regjeringen. «Lukasjenko-regimets handlinger truer sikkerheten, skaper splittelse og prøver å distrahere fra Russlands aktiviteter på grensen til Ukraina.»

Langt fra å bli overtalt til å oppheve sanksjonene, besluttet Det europeiske råd mandag å utvide dem ytterligere for å målrette mot enkeltpersoner og til og med flyselskaper som har hjulpet det hviterussiske regimet med å flytte persiske migranter. Josep Borrell, høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk i EU feiret avgjørelsen: «Dagens avgjørelse gjenspeiler den europeiske unions vilje til å konfrontere instrumentaliseringen av migranter for politiske formål. Vi takler denne umenneskelige og ulovlige praksisen. Samtidig fortsetter vi å fremheve den uakseptable pågående undertrykkelsen av regimet mot sin egen befolkning hjemme, og vi vil svare deretter.» Lukasjenko nekter for å være ansvarlig for krisen og lovet i dag en «sterk respons» på EU-tiltakene. «Vi vil forsvare oss selv,» sa han på et møte med høytstående tjenestemenn, og la til: «Det var det. Vi har ingen steder å flykte.»

Relaterte artikler