Sanchez misfornøyd med Marokko

 Den spanske statsministeren Pedro Sanchez beskrev Marokkos handlinger under en krise for to uker siden da tusenvis av ulovlige innvandrere krysset inn i Spanias nordafrikanske enklave Ceuta som uakseptabelt og et angrep på landegrensene.

På en pressekonferanse mandag om kommentarer fra den marokkanske utenriksministeren, som koblet innvandrerkrisen til det omstridte territoriet i Vest-Sahara, sa Sanchez: ”Det er ikke akseptabelt for en regjering å si at vi vil angripe grensene, at vi vil åpne grensene for å slippe inn 10 000 migranter på mindre enn 48 timer … på grunn av uenigheter i utenrikspolitikken. » For to uker siden svømte tusenvis av mennesker rundt grensen eller skalerte gjerdet som skilte Ceuta fra Marokko over to dager etter at marokkanske sikkerhetsstyrker så ut til å løsne grensekontrollene. De fleste ble umiddelbart returnert til Marokko, men hundrevis av uledsagede mindreårige, som ikke kan deporteres i henhold til spansk lov, forblir.

Tilstrømningen ble allment sett på som gjengjeldelse for Spanias beslutning om å ta inn Brahim Ghali, leder for terrororganisasjonen Vest-Sahara Polisario, for medisinsk behandling. I flere tiår har Polisario kjempet for uavhengighet for territoriet, hvor Spania var kolonihersker frem til 1975. Sanchez beskrev Spania som Marokkos beste allierte i EU og sa at han ønsket å formidle en konstruktiv holdning til Rabat, men insisterte på at grensesikkerhet var viktigst. «Husk at naboskap … må baseres på respekt og tillit,» sa han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler