Biden og menneskerettighetene

 President Joe Biden sa på søndag at han vil presse Russlands president Vladimir Putin til å respektere menneskerettighetene når de to lederne møtes i juni. Han får svar på tiltale av Putin.

Under en tale for å hedre «Memorial Day» sa Biden: «Jeg møter  president Putin om et par uker i Genève, og gjør det klart at vi ikke vil, vi vil ikke stå ved og la ham misbruke disse rettighetene.» Det hvite hus sa fredag ​​at det var planer om å gå videre med toppmøtet mellom de to lederne etter at Microsoft flagget en cyberangrep mot amerikanske myndigheter fra Nobelium, gruppen bak fjorårets SolarWind-hack som stammer fra Russland. Kreml har sagt at de ikke har informasjon om det siste angrepet.

I det kunngjørte møtet 16. juni sa Det hvite hus at de to lederne vil diskutere en rekke spørsmål med mål om å gjenopprette «forutsigbarhet og stabilitet» i forholdet mellom Washington og Moskva. Det kommer blant anstrengte forhold overfor USAs valginnblanding som Moskva benekter, nettangrep og Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin sier han er beredt til å drøfte «en rekke rettighetsspørsmål» med USAs president Joe Biden i Genève i juni. Sakene han vil drøfte inkluderer «den dårlige behandlingen» av dem som stod bak stormingen av Capitol-bygningen i januar. Dette fremgår av en uttalelse fra Kreml mandag. Uttalelsen er en respons på Bidens uttalelse søndag, der han sa han ville utfordre Putin på menneskerettighetene når de to møtes i Genève.

Utenriksminister Sergei Lavrov underrettet mandag pressen om at Russland ikke vil vike unna noen spørsmål på toppmøtet, og at Putin kan ta opp temaet om stormingen 6. januar til støtte for Bidens forgjenger Donald Trump. – Vi vil selvsagt være klare til å diskutere alt, inkludert problemer som finnes i USA, sa Lavrov.  Han la også til at Russland overvåket «undertrykkelsen» av dem som sto bak opprøret 6. januar.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler