Nye hjelpepakker

Stilt overfor en strøm av forespørsler om flere tiltak for å håndtere de økonomiske effektene av coronavirus-krisen, vurderer den spanske regjeringen nå et moratorium for innbetalinger til Social Securidad (SS) for selvstendig næringsdrivende og noen små og mellomstore bedrifter. 

Regjeringskilder sa at økonomidepartementet har godkjent initiativet, og at ballen nå ligger hos trygdeminister José Luis Escrivá, som må avgjøre hvor mye inntekter velferdssystemet har råd til å sette på vent. Tallene vil bli gjennomgått av regjeringen på det ukentlige møtet på tirsdag og kan sikre en rask godkjenning.

 Næringsaktiviteten i Spania har avtatt dramatisk siden regjeringen innførte portforbud  14. mars i et forsøk på å dempe spredningen av coronaviruset. Da Spania viste seg å bli et av verdens hardest rammede land, ble det offentliggjort ytterligere to uker med enda strengere forhold sist  søndag, og all  ikke-essensiell aktivitet ble forbudt. Eksperter anslår at kostnadene for denne lockdownperioden kan ligge i området 49 milliarder euro.

Tidligere i mars kunngjorde statsminister Pedro Sánchez en nødpakke på 200 milliarder euro med tiltak som inkluderer utsettelse av låneinnbetalinger, lettelser i bidrag til SS og tiltak som tillater ansatte som trenger å ta vare på forsørgede å redusere arbeidsdagen med så mye som 100%. Regjeringen innførte også tiltak for å lette bruken av midlertidige permitteringsplaner, kjent som ERTE-er, og begrenset arbeidsgivernes mulighet til å avskjedige ansatte under coronavirus-krisen.

De nye tiltakene som er vurdert er en  del av et nytt sett med hjelpetiltak for innbyggere og bedrifter som kjemper for å oppfylle sine forpliktelser. Selvstendig næringsdrivende og små og mellomstore bedrifter har blitt spesielt hardt rammet av inntektstapet som ble utløst av den langvarige ordre portforbud, og Sosialdepartementet vurderer nå hvem som kan være kvalifisert for forlengede betalingsfrister for bidrag til velferdssystemet SS. En virksomhet anses generelt for å være en SMB (små og mellomstor bedrift) hvis den har færre enn 250 ansatte, men myndighetskilder sa at  det sannsynligvis vil være lavere i dette tilfellet.

Foreløpig har Sánchez-administrasjonen tilbudt en utsettelse av skatteinnbetalinger opp til maksimalt € 30.000, – samt en garantiordning på € 20 milliarder for å sikre likviditet for selskaper, noe som kan utvides til € 100 milliarder. Den har også grønt lys til  bistand for selvstendig næringsdrivende som har fullstendig opphørt aktivitet, eller hvis inntektene synker med 70% eller mer i forhold til  den foregående seks måneders perioden som følge av inndrivningstiltakene.

På statsrådets møte på tirsdag vil regjeringen også vurdere et moratorium for pantelåninnbetalinger for forretningslokaler. Regjeringskilder sa at det vil fungere mye som det utsatte pantebetalingsprogrammet for sosiale grupper som risikerer å miste hjemmene sine. Regjeringen forventes også å diskutere nye tiltak for å hjelpe  leietakere som sliter med å betale husleien, samt økonomisk lettelse for vikarer som for tiden ikke er kvalifisert for dagpenger.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler