Spania i unntakstilstand

Regjeringen har innført untakstilstand og langt på vei portforbud for sine innbyggere for å håndtere helsesituasjonen forårsaket av SARS-CoV-2 koronavirus. I henhold til artikkel 116.2 i den spanske grunnloven kan alarmstaten erklæres «i hele eller deler av det nasjonale territoriet, når det er helsekriser som innebærer alvorlige endringer i normaliteten.»

Hvilke deler av Spania påvirker tiltakene?

Erklæringen om alarmtilstanden trådte i kraft lørdag kveld, og berører hele Spania i en periode på 15 dager.

Hvilken gren av administrasjonen har ansvaret?

Under denne tilstanden har sentralregjeringen i Madrid all makt. Alle sikkerhetsstyrker, inkludert lokale og regionale politistyrker, er under direkte ordre fra innenriksminister Fernando Grande-Marlaska. Regjeringen vil forbeholde seg retten til bøtelegge mennesker som ikke respekterer begrensningene, slik det er tillatt i henhold til loven fra 1981 som setter betingelsene for varslingsstaten. Mennesker som nekter å følge politiets anvisninger kan bøtelegges med inntil 600 000 euro eller bli dømt til opptil 1 år i fengsel.

Hva er begrensningene for bevegelse?

Under alarmstatus vil innbyggere og kjøretøy bare ha lov til å ferdes på offentlige veier og gater for følgende aktiviteter:

 • Innkjøp av matvarer, legemidler og essensielle varer.
 • Å delta på helsestasjoner.
 • Å gå på jobb eller å tilby arbeidstjenester.
 • For å dra tilbake til din vanlige bolig.
 • Å hjelpe og ta vare på eldre, mindreårige, forsørgere, funksjonshemmede eller personer som er spesielt utsatt.
 • I tilfeller av force majeure eller av nødvendighet.
 • All annen aktivitet som etter sin natur er berettiget.
 • Kjøretøyer kan kjøre på veiene for noen av de nevnte aktiviteter, samt for å fylle bensin på bensinstasjoner.
 • Alle lokaler og bedrifter som driver med offentlig virksomhet er stengt, bortsett fra de som distribuerer matvarer og viktige ting.
 • Kafeer og restauranter er stengt, men de vil kunne levere mat til folks hjem.
 • Offentlige show som kinoer og teatre er stengt, i tillegg til sportsbegivenheter, museer, etc.
 • Alle lokale fiestas og marsjer er suspendert.
 • Seremonier og religiøse steder
 • Sivile og religiøse seremonier og tjenester på gudstjenester, inkludert begravelser, kan fortsette forutsatt at det ikke er store folkemengder, og at deltakerne holder en avstand på en meter fra hverandre.
 • Forsterkninger for helsesystemet
 • Militært personell og helseinstallasjoner vil bli brukt til å styrke det nasjonale helsesystemet i hele Spania. Helsedepartementet vil sørge for at produksjonssentre for helseforsyninger fortsetter å operere, inkludert midlertidig inngripen fra selskaper, private helsestasjoner og legemiddelsektorer.

Hvordan blir transport og forsyninger regulert?

Jernbane- og busstjenester kan reduseres med 50% av driftsselskaper. Myndighetene vil garantere sirkulasjon av varer over hele Spania. Tilbudet på billetter for reiser tilgjengelig for reservasjoner vil bli redusert med en tredjedel. Regjeringen vil garantere forsyning av strøm, gass og olje og beskyttelse av infrastruktur som er avgjørende for tjenester.

Er tilbudet av matvarer garantert?

Myndighetene garanterer produksjon, lagring, transport og distribusjon av matvarer til forbrukeren. Når det er nødvendig, vil transporten av produkter foregå under eskorte, og det vil bli etablert ruter for å gi sirkulering av personell, råvarer og ferdige produkter. For å garantere disse forsyningene har myndighetene makt til å mobilisere de statlige sikkerhetsstyrkene og hæren

AV: TOM BJØRNØ

Feed-foto: Gari Garaialde/Getty Images

Relaterte artikler