Italia stritter imot

Golfo Azzurro – det nye skipet til ONG Proactiva Open Arms som brukes i operasjoner i Middelhavet

Skipet «Open Arms» tilhørende den spanske frivillige NGO-organisasjonen  Proactiva Open Arms hentet lørdag formiddag opp 59 migranter fra en gummibåt i  søk- og redningssonen utenfor kysten av Libya. Italias innenriksminister Matteo Salvini har allerede kunngjort at skipet med de 59 migrantene «kan glemme å få legge til kai i en italiensk havn». Skipet tilhører en spansk organisasjon og seiler under spansk flagg, og har operert inne i den libyske sonen, poengterer Salvini, som dertil mener at Malta er nærmeste havn – mens Malta påstår det er Lampedusa. NGO-ene vil ikke få komme til noen italiensk havn igjen, sier innenriksministeren i et intervju med Corriere della Sera. De som blir reddet vil ikke ende opp i Italia, legger han til. Den spanske reporteren Gabriela Sanchez, som er gjest hos NGO-en, opplyser at kapteinen på «Open Arms» har fortalt migrantene at de blir tatt med til Spania.

Organisasjonens leder Riccardo Gatti sier da også at det er Spanias oppgave å finne en trygg havn. Italia såvel som Spania har skiftet regjering i nær fortid.  En måned etter innsettelsen av Italias nye regjering gjør regjeringspartner Lega Nord et voldsomt byks på en meningsmåling som lørdag 30. juni er offentliggjort i Corriere della Sera.  Partiet til innenriksminister Salvini får  tilslutning fra hele 31,2 prosent av de spurte, og det er nesten en dobling fra 17,4 prosent i valget til Deputertkammeret og 17,6 prosent i Senatet. Det er uten historisk sidestykke. Det synes å være liten tvil om at det er den høye profilen Salvini har holdt, særlig i migrasjonsspørsmålet etter at regjeringen ble tatt i ed, har gjort Lega til Italias største parti, noe som sikkert blir lagt merke til i andre EU-land. Venstreorienterte Femstjernersbevegelsen, som regjerer sammen med Lega, får 29,8 prosents oppslutning i den samme meningsmålingen, hvilket er en liten nedgang sammenlignet med valgresultatet – 32,7 prosent i Deputertkammeret og 32,2 prosent i Senatet. Dermed sitter regjeringspartiene i Italia med mer enn 60 prosent av velgerne bak seg, og det er unikt i Italia, landet med flere regjeringskriser enn noe annet land i Europa.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler