Plages du med artrose?

Easing pain in knee area

Da er du i så fall ikke alene. Flere og flere av oss får diagnosen, ja, – ca. halvparten av oss vil før eller senere få denne plagsomme diagnosen. Årsaken kan være at befolkningen stadig blir eldre, samt velstandsamfunnet med økende overvekt og fysisk passivitet.

Årsaken til artrose er kompleks og man har ikke full forståelse av sykdommen ennå. Leddene består av flere deler, og alle disse forskjellige delene kan bli angrepet av «sykdom». Alle ledd i kroppen kan rammes, men de vanligste leddene er i hendene, knær og hofter. Artrose kan gi smerter og stivhet i leddene, noe som kan føre til at hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra sengen om morgenen, skjære brød eller knytte skolissene, blir vanskelig. Behandling tar sikte på å lindre plager og bevare bevegelighet i leddene som er rammet. Artrose utvikler seg langsomt og er den vanligste revmatiske sykdommen vi kjenner. Sykdommen rammer særlig de over 45-50 år, men yngre personer med leddskade kan også rammes. Flere kvinner enn menn får disse plagene.

Hvorfor man får artrose er ukjent, men flere kjente faktorer spiller inn, blant annet: Gener, alder, skader, operasjoner, sykdom eller gjentatte belastninger og ikke minst overvekt. Artrose kan ikke helbredes, så behandlingen tar sikte på å redusere smerter og unngå at leddene blir mindre bevegelige hvis mulig. Fysisk aktivitet og legemidler for å dempe smerter og betennelse har en viktig plass i behandlingen.  Trening som styrker muskulatur rundt angrepne ledd, er svært viktig i behandlingen og har vist seg å lindre smerter og øke bevegeligheten. Finn en treningsform som gir lite vektbelastning på leddene, for eksempel sykling eller svømming, i tillegg til styrketrening. Norsk Revmatikerforbund anbefaler ca. 30 minutter med jevnlig fysisk aktivitet hver dag.   

I tillegg til fysisk trening må man ofte ty til smertestillende legemidler for å dempe smertene og/eller behandle betennelsestilstander. Ingen medikamentell behandling har dokumentert effekt på selve bruskødeleggelsen. Hvilke legemidler som brukes varierer, men ofte er legemidler som inneholder paracetamol førstevalget. Husk at overforbruk av paracetamol kan skade leveren. Betennelsesdempende legemidler kan brukes i tillegg. Noen bruker legemidler kun ved behov, andre i perioder, mens andre igjen bruker de fast. Kirurgi eller proteseoperasjon kan være aktuelt hos noen, spesielt ved alvorlige plager i hofter eller kne.  Konklusjon: Øk fysisk trening og gå ned i vekt!

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler