LENGE LEVE BOKEN!

23. april: Verdens bok- og opphavsrettsdag

23. april feires Verdens bok- og opphavsrettsdag som en hyllest til boken og til forfatteren. I 1995 ble  datoen 23. april  valgt av FN fordi det er dødsdagen til  tre  store diktere: Miguel de Cervantes, William Skakespeare og Inca Garcilaso de la Vega som døde i samme året, nemlig i 1616. 

Røttene til  Verdens bokdag går tilbake til middelalderen, til Barcelona i Katalonia, hvor man  feirer byens skytshelgen Sankt Georg 23. april. Legenden forteller om en drage som  ødela nesten hele kongeriket. Derfor ble det bestemt at hver dag skulle en  ung kvinne ofres til dragen. En dag da valget falt på den unge dronningen, kom Sankt Georg inn i spillet og drepte dragen. Det fortelles at dragens blod ble til roser. Dette er legenden!

Allerede på 1400-tallet feiret katalanerne Sankt Georgs dag med en poesikonkurranse, og vinneren fikk en rose. Det har blitt en tradisjon i Catalonia at man på Sankt Georgs-dag gir en rose og en bok til én en er glad i. I Spania feires det den 23. april også den årlige overrekkelsen  av Cervantes-prisen, den høyeste prisen til spanske forfattere.

Verdens bokdag feires i mer enn hundre land over hele jorden. Ett unntak  er blant annet Storbritannia og Irland hvor det feires ” World Book Day” alltid den første torsdag i mars.    I Norge har Verdens Bokdag blitt feiret siden 1997, alltid 23. april.  Da gis det rabatt hos noen bokhandlere og spesielle aktiviteter i biblioteker og skoler, akkurat som i Spania. 

I 2001 introduserte UNESCO idéen med en  ”bokhovedstad”, som skulle feire og markere bokens viktighet hele året med forskjellige arrangementer.  I 2001 ble Madrid valgt. Siden da har det blitt  valgt hvert år en annen hovedstad: Alexandria, New Dehli, Antwerpen, Montreal, Turin, Bogotá, Amsterdam, Beirut, Liubliana, Buenos Aires, Erevan,  Bangkok, Port Harcourt, Incheon, Breslavia, Conakry, Athen og i år Sharjah. 

En hyllest til boken som har en viktig funksjon: 

-Boken har en viktig rolle i samfunnet når det gjelder uttrykk, kultur, utdannelse og kommunikasjon.

-Boken forbinder fortid og nåtid, forbinder generasjoner og videre-formidler kunnskap.

-Boken er et symbol for frie ytringer, frie meninger og friheten til å skaffe seg informasjon. Det er ikke i alle land i verden at disse rettighetene respekteres!!!

Ifølge  UNESCO er det globalt minst 750 millioner ungdommer og voksne som fortsatt ikke kan lese og skrive. Og det er 250 millioner barn i  verden som ikke kan skaffe seg grunnleggende ferdigheter  til å lese. Konsekvensen er  en  delvis utelukkelse fra samfunnet. 

Verdens bokdag skal vekke og oppmuntre til leselyst og leseglede. Dagen bør bidra til å skape prosjekter som gjør at alle får tilgang til bøker.

AKTUELT SPANIA snakket med bokhandleren Toni Muñoz Sanchis fra Librería Mascarat i Altea. For fire år siden tok Muñoz over bokhandelen. Bokhandelen er et stort, lyst rom med noen sitteplasser som inviterer deg til å slappe av og nyte i koselige omgivelser, mens du blar gjennom  en bok. Du kan ta deg tid, berøre bøkene og gå på en ”oppdagelsesreise” .

Toni Muñoz gir råd og anbefalinger til sine kunder.

“I begynnelsen tilbød  jeg det jeg likte, men nå mer hva kundene  spør meg om.  Jeg tilbyr et bredt spekter av emner. Det er ikke bra i Altea å spesialisere seg på spesielle bokemner. Bestselgere, selvhjelpsbøker, åndelige bøker, barnebøker, hobbybøker, kunst- og historiebøker.” Fiction og Non-fiction”. Kundene spør etter bestselgere og etter noe som noen har anbefalt på radioen eller i pressen,” sier bokhandleren. “Toni Muñoz har faktisk sin egen liste over bestselgere, det betyr bøker, skatter, som han liker selv og derfor anbefaler og som ble bestselgere i bokhandelen Mascarat.

“Folk tenker to ganger når det gjelder å kjøpe en bok til seg selv. 50% av kundene kjøper en bok til en annen person. Barnebøker selger godt”, mener han. Veldig ofte ber kundene om råd når det gjelder å finne en bok til en bestemt person. Boken er en “siste minutt gave”. “Bøker selger best til Jul,” forteller bokhandleren. Muñoz har også internasjonale kunder som kjøper spanske bøker eller ber ham om å bestille bøker fra utlandet. Bokhandleren organiserer også bokpresentasjoner, forfatteropplesninger, konserter og frem til slutten av mai presenterer han en salgsutstilling av kunstnerbøker ved kunstneren Mirtya Huizzi. 

”En liten bokhandler har det ikke lett”, forteller Muñoz,. ”Husleien er dyr, det er mange tilleggskostnader og fortjenesten på en bok er ikke så høy, det betyr mellom 25% og 30%. Jeg kan ikke holde tritt med de store bokutsalgene i de store varehusene, for ikke å snakke om de store bokutsalgene på nettet som Amazon. 

Det er den daglige kampen for overlevelsen til den lille bokhandleren som gjør sitt arbeid med hjerte og sjel.  Mange foretrekker å bestille en bok over internett til en lavere pris og få den levert.  

I dag finnes all informasjon på nettet, men jeg synes ingenting er  bedre enn å lese en god bok som en papirutgave på ditt favorittsted, på sofaen, i sengen, i en koselig omgivelse.  E-bøker er gode på en reise, de tar ikke så mye plass.” Bokhandleren Toni Muñoz konkluderer med ordene: “Det er viktig å oppmuntre barn til å lese fra tidlig alder, hjemme og på skolen!”

En bemerkning på slutten: Leter du etter norske bøker? Du kan låne/bytte  bøker  i Sjømannskirken på kirkesenteret i Albir, i Den Norske Klubben Costa Blanca, i Bokkaféen  i Albir og på Café Pavarotti  bak Consum i Albir.

Tekst:  Karin Eickel-Hermanrud

Foto: Karin Eickel-Hermanrud/INTERNETT


Relaterte artikler