Katalanere demonstrerte i Madrid

Titusenvis av mennesker marsjerte lørdag i Madrid for katalansk selvbestemmelse og frigivelse av politikere og sivile samfunnsledere som er arrestert etter det ensidige uavhengighetsforsøket sent i 2017. 

Marsjene startet på Atocha jernbanestasjon og endte på Cibeles-torget, og fylte Madrid sentrum med «esteladas» – det uoffisielle flagget som støttes av uavhengighettilhengere – og rop som  «Dette  er en farse!» og «Frihet!»

Det var litt av en kontrast til den marsjen som foregikk for fem uker siden, da det konservative Folkepartiet (PP), Ciudadanos  og det høyrepopulistiske Vox organiserte en demonstrasjon for spansk enhet på Plaza de Colón. Den katalanske regionspresidenten Quim Torra og mange medlemmer av hans administrasjon ledet lørdag en marsj som ble arrangert av rundt 60 foreninger, inkludert de store pro-uavhengighetsgruppene ANC og Omnium Cultural, hvis ledere for tiden er ute på prøve for deres rolle i løsrivelsesforsøket.  «Vi har kommet for å si farvel,» ropte hundrevis av demonstranter da de kom seg gjennom hjertet av den spanske hovedstaden etter å ha ankommet i 500 busser og 15 AVE-høyhastighetstog.

Tallet på antall deltakere varierte vilt: ANC, en av arrangørene, hevdet at det var 120.000 demonstranter, mens politiet sa at det var nærmere 18.000. El Pais anslo tallet til  rundt 55 000 demonstranter.  «Vi er normalt på standby, men så snart vi blir bedt om å gå ut på gata, går vi ut på gata,» sa Roser Borrell, 65, en slakter fra Miravet de Ebro (Tarragona) som tok et AVE-tog til Madrid med flere venner.

En av dem, Pilar Ripoll, 70, sier at hun lever på en pensjon på € 600 i måneden, og at hun bruker «€ 300 for å komme til Spania. Og ingen betaler for meg. Vi reiser ikke på ferie, vi sparer penger til demonstrasjonene. »  «De gode menneskene er i fengsel, de er de eneste anstendige politikerne,» la Borrell til. En av disse, Oriol Junqueras, som er leder for det katalanske republikanske partiet (ERC), er kandidat i  valget til Cortes som Spania vil holde 28. april, til tross for at han kan få flere år i fengsel hvis han blir funnet skyldig i opprør.

Den tidligere katalanske presidenten Carles Puigdemont, som flyktet til Belgia kort tid etter uavhengighetserklæringen 27. oktober 2017, har kartlagt et plan med sikte på nasjonalvalg og den politiske veien som følger.   I forrige uke  ga den tidligere sjefen for den katalanske politistyrken Josep Lluís Trapero en vitneforklaring i rettssaken og avslørte at han hadde advart Puigdemont om risikoen for vold hvis han fortsatte med den uautoriserte folkeavstemningen den 1. oktober 2017. Trapero sa også at Mossos d’Esquadra hadde stått klar til å arrestere Puigdemont og hans assistenter hvis det ble beordret av en dommer.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler