Rettsoppgjør etter Katalonias folkeavstemming

Tidligere sjef i Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero

Mannen som var ansvarlig for det katalanske politiet da den regionale regjeringen holdt en uautorisert folkeavstemning  den 1. oktober 2017, prøvde i retten  å tone ned sin rolle i hendelsene i den dagen. Josep Lluís Trapero, daværende sjef i Mossos d’Esquadra, vitnet torsdag 14. mars i Høyesterett, hvor en høyprofilert rettssak mot 12 separatistledere er på gang. Medlemmer av den tidligere katalanske regjeringen og sivile samfunnsledere står overfor anklager som inkluderer opprør, ulydighet og misbruk av offentlige midler i forbindelse med den ulovlige folkeavstemningen og den ensidige uavhengighetserklæringen som fulgte.

Trapero forsvarte seg i retten mot kritikken fra andre vitner, blant annet høytstående politimenn og statsborgerne. Mossos har blitt anklaget for å opptre passivt og til og med gi støtte til folkeavstemningen, og ikke å gjøre sin del for å håndheve en rettsordre om å stoppe avstemningen. Bilder av regionale politimyndigheter  som hjelper til å opprettholde  valglokaler 1. oktober 2017 skapte overskrifter verden over. Ifølge Trapero var det på et møte med representanter fra alle tre rettshåndhevelsesorganene enighet om at to Mossos-offiserer skulle opptre ved hvert valglokale tidlig 1. oktober, og at de ville ringe til Nasjonalpolitiet  og Guardia Civil  for å be om forsterkninger om nødvendig. Mossos var bare «en del» av en operasjon der de fleste offiserene ble levert av de to andre byråene, sa han.

Trapero besvarte alle spørsmål, selv om han kunne ha nektet å uttale seg, da han selv står overfor anklager om opprør ved Spanias Høyesterett, Audiencia Nacional. Den tidligere lederen av den regionale politistyrken forsøkte også å ta avstand fra regjeringen under ledelse av  Carles Puigdemont. Trapero innrømmet at han sendte sin overordnede, den katalanske innenriksminister, Joaquim Forn, kopier av rettsundersøkelser og rapporter, et faktum som påtalemyndigheten hevder er bevis på at han har kontakt med lederen og var en del av planen om løsrivelse. Men Trapero sa at dette alltid har vært arbeidsmetoden.

Imidlertid gjorde den tidligere politimesteren et poeng ved å fjerne seg fra «den politiske driften» som Puigdemont-administrasjonen gikk i gang med , og innrømmet at han ikke «følte meg komfortabel» da den tidligere regionspresidenten  valgte den ensidige veien mot løsrivelse fra resten av Spania. Angående sin politiske sjef på den tiden, Forn, skyldte Trapero på ham for «en viss grad av uansvarlighet» da Forn uttalte til offentligheten den dagen han selv begynte i jobben i juli 2017, at Mossos ville adlyde loven og la folk stemme 1. oktober.

Denne dagen er avgjørende for påtalemyndighetenes påstand om at vold ble akseptert eller støttet av de tiltalte, da opprørsbyrden bare kan opprettholdes hvis det er påvist voldelige handlinger. Patruljebiler ble vandalisert av folkemengden, og en domstolsansatt har fortalt retten at hun var redd for å gå bruke utgangsdøren på grunn av demonstrantens truende holdning. Dette vitnet sa at hun ringte en dommer for å be ham å «få meg ut herfra», og dommeren ringte Trapero for å kreve en umiddelbar løsning. Hun måtte til slutt forlate lokalet gjennom et tilstøtende teater etter å ha  gått  ut via taket.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler