Halvparten frykter for jobbene

Den spanske nasjonalbanken advarer om at økonomien vil oppleve «et enestående tilbakeslag» på grunn av pandemien.

Mer enn halvparten av alle spanjoler (50,8%) er redde for å miste jobben sin på grunn av koronavirus-krisen, ifølge en onlineundersøkelse utført av analyseselskapet 40dB for avisen «EL PAÍS». Undersøkelsen fant at et flertall også tror det er sannsynlig at selskapet deres vil måtte legge ned virksomheten så lenge pandemien herjer. Nasjonalbanken bekrefter frykten, og sier at økonomien vil oppleve «en enestående forstyrrelse.»  Guvernør Pablo Hernández de Cos sa at intensiteten av kriseeffektene vil være «usikre» men «betydelige.»

Forrige uke kunngjorde regjeringen en nødplan på 200 milliarder euro for å bekjempe virkningene av pandemien, og torsdag sa Madrid at den overførte  210 millioner euro til regionale myndigheter, som utøver myndigheten over helsevesenet i Spania. Litt over to måneder etter det første kjente lokale smitteoverføringen av det coronaviruset, presset antallet smittede seg over 55 000 onsdag kveld, mens antall dødsfall passerte 4000, og bekreftet Spania som et av de landene med de største utbruddene. Mer enn 7000 pasienter hadde kommet seg etter å ha utviklet Covid-19-sykdommen. Fra tirsdag til onsdag viste imidlertid antall døde en merkbar forbedring. Mens 656 døde tirsdag, falt tallet til 442 i går onsdag.

Undersøkelsen fra 40db viser at spanjoler er mer redde for det økonomiske tilbakeslaget på grunn av krisen enn for selve sykdommen. Over halvparten av respondentene (53%) sa de trodde det var usannsynlig at de ville bli smittet. Og hvis de gjorde det, sa 68% at de var sikre på at de ville overleve. Til tross for den tilsynelatende manglende bekymringen, sa syv av ti respondenter at de nøye overholdt de reglene som ble beordret av regjeringen for snart to uker siden, etter erklæringen om unntakstilstand som satte hele landet i en tilstand av portforbud.

Selv om dette  har ført til nedleggelse av de fleste detaljhandelsbedrifter, så vel som museer og andre attraksjoner, har noen få hoteller fortsatt hatt åpent for å imøtekomme de tusenvis av turister som fremdeles er i Spania, inkludert rundt 100 000 på Kanariøyene og Balearene. For en uke siden imidlertid ga ledelsen ordre om at alle hoteller og lignende virksomheter skulle stenge ned innen 26. mars. I Madrid har to hoteller blitt omgjort til provisoriske avdelinger for pasienter med milde symptomer i et forsøk på å hjelpe overbelastede sykehus. Utenriksminister Arancha González Laya sa før helgen at regjeringen henter hjem spanjoler fra Asia, Amerika og Europa, etter at  noen av dem har klaget på å ha følt seg forlatt av spanske myndigheter når de kjemper for å finne måter å komme seg hjem igjen på.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler