En ny hverdag med thaimassasje

Thai massasje er en gammel behandlingsmetode som har eksistert i mer enn 2500 år. Massasjen kalles også for thai yoga massasje, yoga massasje, thai bodywork, passiv yoga eller assisterende yoga.

I Thailand kalles thai massasje for ”nuat phaen boran” som betyr ”massasje fra oldtiden” eller ”gammel massasje”. ”Nuat” står for massasje og ”Boran” kommer fra sanskrit og betyr ”hellig berøring”. Den tradisjonelle thaimassasjen kombinerer teknikker fra  Yoga, Kinesisk massasje (Tui Na) og Indisk Ayurvedisk massasje,  noe mange mener er en unik kombinasjon.  Det hevdes at thaimassasjen oppstod i India på Buddhas tid og  da Buddhismen spredte seg fra India fulgte også massasjen med. Massasjen fant veien til Sørøst-Asia hvor munkene innførte den som en del av den thailandske medisinen.  Thaimassasje har et bredt spekter av teknikker og kan inneholde alt fra dyp muskel- og triggerpunktsmassasje til en mykere og mer behagelig massasje. Kun få behandlinger skal til for at man føler seg bedre, og flere klienter rapporterer merkbare forbedringer allerede etter første behandling. Jevnlig thai massasje kan virke forebyggende og gjør en bedre rustet til å takle hverdagstresset.

I dag utføres thai massasje i hele Thailand ved gamle tradisjonelle sykehus, på hoteller, på strender og omtrent på hvert et gatehjørne i Bangkok. Mens mange av klinikkene, spesielt i Bangkok, ikke er godkjent fordi utøverne kun har gjennomgått minimal trening, overgår andre klinikker seg selv og tilbyr alt det beste massasjen innholder og litt til.  Det finnes en rekke massasjeskoler, og Trine Østervold, eventyrer som hun er, fant ut at dette skulle hun prøve. På nettet fant hun fant fram til en massasjeskole i Nord-Thailand  før hun startet på sin reise i Asia i november i fjor, der hun også besøkte India og Nepal. I Nord-India besøkte hun Dalai Lama tempelet. På spørsmål om hva som gjorde sterkest inntrykk på henne svarer hun: «Det må være Dalai Lama`s svar til en fortvilet mor. Hun bad den store læremesteren om et råd  hun kunne gi barna sine i en svært vanskelig situasjon de var i.  Han sa: Du som MOR – VET hva du skal fortelle barna dine.  Mange hadde kanskje forventet store kloke ord – men han sa simpelthen: Lytt til din indre stemme.  Jeg synes dette rådet var det beste av alle. Og det kan hjelpe mange. Ofte har vi en tendens til å søke svarene utenfor oss selv. Men klarer vi å finne dem inni oss er det ofte det beste.» 

Trine er utdannet fysioterapeut og mange kjenner henne fra Fysiakos i Albir. Det er jo også hennes store fordel som behandler. Som fysioterapeut kan hun lettere se den enkeltes begrensninger og tilpasse behandlingen deretter.  Massasjen utføres vanligvis på en matte på gulvet med klær på, og Trine bruker hender, føtter og albuer som verktøy under behandlingen. Massasjen består av forskjellige grep som tøyninger, vridninger, strykninger, trykk/press og knaing, og hensikten med grepene er å frigjøre spenninger. Muskler, ledd og bindevev stimuleres, noe som ofte fører til en større smidighet i bevegelsene. Musklene blir myke og mer elastiske, blod- og lymfesirkulasjon øker og musklenes næringsopptak forbedres.   Massasjen sies å være spesielt velegnet for stressrelaterte plager som: Hodepine/migrene, anspenthet, kramper, mage- og muskelsmerter, senebetennelser. åreknuter og astma.  Den er avspennende og ENERGI-givende, øker blodsirkulasjon (dvs: mer oksygen til cellene), bedrer flyten av energi i hele kroppen, øker fleksibilitet og bedrer holdningen, minsker stress og er med å reduserere smerter.  Noen sier det er som å gjøre yoga uten anstrengelser, og motta massasje samtidig. Høres dette ut som noe for deg, vet du hvor du får tak i Trine.

AV: TOM BJØRNØ 

Relaterte artikler