Intervju med Geir Botnen

Geir Botnen

I anledning av Festivalen ”Mozartmanía” i Alfaz del Pí intervjuet  Karin Eickel-Hermanrud den norske pianisten Geir Botnen, en av deltakerne. I det følgende intervjuet blir navnene forkortet: AS (Aktuelt Spania) og GB (Geir Botnen).

AS: Geir Botnen, du er en av de mest berømte pianistene i Norge. Du har spilt som solist i en rekke norske og utenlandske symfoniorkester og du har holdt mange konserter både  i Norge og i mange land i verden. Hva har vekket din interesse for klassisk musikk som barn?
GB: Jeg viste tidlig interesse for musikk av ulik karakter.  På radioen spilte de klassisk musikk  og den fattet jeg spesielt interesse for. I 6-åralderen fikk vi piano i huset, og jeg begynte med en gang å spille etter gehør(uten noter). Så fra 8-årsalderen var jeg heldig og fikk kyndig undervisning i klassisk pianospill. Min far var særdeles interessert og stolt over mitt talent , og oppmuntret meg til å stå på.

AS: Ditt repertoar går fra barokkmusikk til modernisme, du spiller bl. a. Mozart og Beethoven, men fokuserer veldig mye på Edvard Grieg og Geirr Tveitt. Begge norske komponister har innarbeidet norske folkesang i deres komposisjoner.  Tveitt ble født i Hardanger akkurat som deg.  Hvordan ser du deg selv som pianist ? ”Tilbake til røttene”? Som representant av en norsk  nasjonal identitet?
GB: Jeg er absolutt opptatt av røttene mine og har alltid bygget min musikalske identitet på dette. Det er lange tradisjoner i familien helt tilbake til  16- og 17-hundretalet  der slekten bygget instrumenter( hardingfele og fioliner) parallelt med Cremona(Italia). Folkemusikken står sterkt  her i Hardanger, og både Grieg, Sæverud og ikke minst  Tveitt er sentrale eksponenter for dette gjennom verkene sine.
Geirr Tveitt var også inspirert av spansk melodikk og da særlig andalusisk folkemusikk. Han syntest den lignet  mye på tonegangane i  hardingtonane som publikum får høre fra på konserten.

AS: Hva er ditt personlig favoritt stykke i ditt musikalsk repertoar og hvorfor?
GB: Det er selvfølgelig nesten umulig å svare på da det er så utrolig mye som fortjener en førsteplass! Men skal jeg velge må det bli: Velkomne med æra(fra Hardingtonene til Geirr Tveitt) som er et svært stemningsfullt musikkstykke.

AS: Hvordan ser det daglige livet ut til en berømt pianist som deg?
GB: Det er fullt av musikkaktivitet av ulik karakter. Selvfølgelig starter jeg med øving på instrumentet i noen timer for så å gjøre en del administrasjon da jeg deriblant også er styreleder og primus motor i den årlige musikkfestivalen Hardingtonar her i Kvam kommune.(hardingtonar.no)
Undervisning av unge håpefulle pianister synes jeg også er viktig å få litt tid til innimellom konserter av ulikt slag.

AS: I år skal du delta på festivalen Mozartmanía i Alfaz del Pí. Takket være fotografen Sibylle Schorlemmer, datteren til den avdøde tyske kunstneren Eberhard Schlotter, som gjorde kontakten mellom deg og  kulturdepartementet i Alfaz.  La oss snakke litt om W.A. Mozart.
Hva er karakteristisk for Mozart,  og hvorfor er hans musikk så populær med tilhørerne?
GB: Mozart var jo et geni ! Han skapte mesterverker innenfor alle genrer. Musikken er allsidig i karakter, og kan være både lystig og melankolsk.
Derfor griper den oss i all sin ynde.

AS: Hvilke pianostykker av Mozart har du i bagasjen når du kommer til Alfaz?
GB: Denne gangen blir det pianosonate i F-dur(Kv 280)som han komponerte som 18-åring i Salzburg. Dessuten spiller jeg den vakre Fantasie i d-moll, foruten den kjente Rondo Alla Turca.

AS: Musikk er et ikke-verbalt og derfor universelt språk, en nøkkel til sjelen. Platon visste det allerede. Musikk brukes  aktivt og passivt i musikkterapi og den helbredende effekten av spesielle musikkstykker har blitt  opplevd. Det sies for eksempel at Mozarts sonate nr. 13 i G Major har en positiv effekt på mennesker med høyt blodtrykk. Hva syns du om dette emnet og hva føler du selv når du spiller piano ?
GB: Dette er interessante synspunkt som jeg  er enig i.
Blodtrykket mitt er iallefall passelig! Det å få musisere har gitt  og gir meg god indre energi og mental styrke.

AS: Du har holdt konsert på mange internasjonale steder. Har du hatt noen gang før konsertopptredener i Spania / på Costa Blanca?
GB: Dette er første gang jeg spiller sør i Spania. Ved tidligere anledninger har  jeg gitt flere konserter i Girona og også helt nord ved grensen til Frankrike (Sant Pere de Rodes).

AS: Skal du gi flere konserter her i Spania i forbindelse med konserten i Alfaz del Pí?
GB: Dette blir eneste konserten denne gangen, men det jobbes med flere muligheter i nærmeste fremtid. Litt sol og varme håper jeg også å få tid til.

AS: Hvilke andre konsertopptredener og prosjekter planlegger du for fremtiden?
GB: Fremover er det konserter innenlands både som solist og kammermusiker og også planlegging av ulike utenlandsoppdrag deriblant  Kenya.

AS: Takk for intervjuet ! Det vil være en glede å oppleve deg som pianist under festivalen Mozartmanía i Alfaz del Pí!

 

AV: KARIN EICKEL-HERMANRUD

Relaterte artikler