Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí feirer 10-års jubileum

Det var i januar 2009  at ”Trio Milan” åpnet konsertserien til Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí / ”Alfàs del Pí Classical Music Society”. En uforglemmelig kveld! Siden da har mer enn 300 konserter blitt organisert av denne musikkforeningen. Siden den gang  har det vært mange store navn på scenen i kulturhuset og på Forum Mare Nostrum  i Alfaz del Pí og på Fundación Frax i Albir hvor konsertene holdes. Blant annet Eisler Quintet, Kaiser Quartett, Palm Court String Quartet, Duo Palomares – Rucli, International Chamber Orchestra, Aighetta Quartett for å nevne noen.

Musikkforeningen er kjent for sitt månedlige konserttilbud av høyt nivå. Musikerne er internasjonalt kjent. De fleste kommer fra Italia og Spania, noen fra Tyskland. Programmet er variert med noen kjente komponister,  populære stykker samt noen mindre kjente musikalske godbiter.  

Konsertsesong 2019

Som alltid variert og spesielt lovende til 10-års jubileet presenteres program-met til konsertsesongen 2019. Trio Fauré di Milano åpnet sesongen i januar med stykker av Mozart, Suk og Dvorak. Camerata Virtuosi spiller Haydn, Rossini, Atterberg og Piazzolla. (23.2.) Pianisten Andrea Turini presenterer J.S. Bach, Goldberg Variations (13.4). International Winds Ensemble spiller stykker av Mozart og Beethoven (19.10). Pianisten P. Rotolo & Four Bows Quartet spiller stykker av  Dvorak og Chopin (14.12.). Det blir også to vokal konserter (16.3. ”Una noche en la Ópera, 16.11. ”Aaovo Company Opera”) og Tango Pasión ved Art Tango Trio (4.5.).

Mye arbeid ligger bak organisasjonen og det er ingen mindre enn den internasjonal kjente spanske fiolinisten  Joaquín Palomares samt  lederen Philip Spires og kona hans Caroline Spires som står bak det hele.

Aktuelt Spania hadde anledning til å snakke med Joaquín Palomares og Philip og Caroline Spires.  

Joaquín Palomares, ”grunnleggeren” til Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí,  er en av de beste spanske fiolinistene, utdannet på konservatoriet i Valencia og Brussel, hedret med mange internasjonale priser, professor på konservatoriet i Barcelona og siden 1985 i Murcia. Han grunnla også flere orkestre. Palomares har stått på de beste musikkscenene i Europa og Japan og er kjent for sin ”romantiske og virtuøse stil og sitt latinske temperament” for å sitere en tysk avis. Han ble født i Tavernes. Hans far, en klarinettspiller, flyttet med hele familien til Bagdad for å bo og jobbe der i flere år. Da Joaquín Palomares var 11 år gammel, kom familien tilbake til Benidorm, og siden da har familien alltid vært musikalsk tilknyttet Alfàs del Pí.

For over 10 år siden tenkte Palomares å bidra til å forbedre det musikalske tilbudet i kulturhuset i Alfàs del Pí, og faktisk med et prosjekt som viser struktur og kontinuitet. ”Alltid på en lørdag på samme tid!” Politikerne i rådhuset hadde et åpent øre og støtter prosjektet, ikke minst med 17.500.- Euro per år. Det var begynnelsen på Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí og dermed begynnelsen på nye musikalske tider for kulturhuset i Alfàs del Pí. Joaquín Palomares er den ideelle mannen for dette prosjektet. Han kjenner musikkverdenen og er alltid på jakt etter nye musikalske høydepunkter, selv om budsjettet er stramt. Publikum har også gleden av å oppleve Joaquín Palomares noen ganger på scenen. Hvert år tilbys også litt Jazz, Flamenco og Tango for å gjøre tilbudet enda mer attraktivt. I Philip og Caroline Spires har Joaquín Palomares funnet aktive kompanjonger.

Lederen Philip Spires og kona Caroline har en solid bakgrunn i musikk, og mye erfaring fra før som leder av en ”music society ”(musikkselskap) . 

Philip Spires forteller Aktuelt Spania at ”Alfàs del Pí Classical Music Society” har for tiden rundt 50 medlemmer, 50% er spaniere, den andre halvparten er hollendere, belgiere, engelskmenn, svensker, tyskere og sveitsere. Noen medlemmer, hovedsakelig hollendere, har vært trofaste mot foreningen gjennom de ti årene siden begynnelsen.  ”Det er vanskelig å få unge medlemmer. Vi trenger flere medlemmer og noen som ønsker å hjelpe. Dette er hardt arbeid. Avtalen med rådhuset inneholder åtte konserter per år. Basert på samarbeidet med Fundación Frax og Forum Mare Nostrum tilbys faktisk tre konserter per måned, i perioden mellom januar til mai og oktober til desember.  I 2018 hadde vi 41 konserter  som inkluderer blant annet konsertene under Spansk Norske Dager,  Festivalen Mozartmania, Festivalen Finca Señoret og sommerfestivalen i Albir. 

På dette punktet ønsker vi å takke rådhuset, Frax og Forum Mare Nostrum  for støtten”, sier Philip Spires. 

Lyst å bli medlem?

Det årlige medlemskapet koster 60 euro som inkluderer åtte konserter i kulturhuset i Alfàs del Pí  ,  åtte konserter på Fundación Frax til halv pris og gratis adgang til konsertene under Festivalen Mozartmania. Etter konsertene tilbys alltid et glass vin og tapas i koselige omgivelser.  ”Det er ikke bare at det spares penger som medlem, men at du støtter musikkforeningen. Mer informasjon finnes på vår webside www.alfasmusica.com”, sier  lederen Spires og avslutter samtalen med ordene ”Musikkverdenen er stor og inviterer deg til å dykke inn i den med et åpent sinn  og nyte!”

TEKST OG FOTO: KARIN EICKEL HERMANDRUD

Relaterte artikler