Truer Ryanair med storstreik

Ryanair kan stå overfor den største streiken noensinne blant sine ansatte, etter at sju fagforeninger som representerer Ryanair kabinansatte i fem land, truer med å streike i slutten av september dersom lavprisselskapet ikke går med på å forbedre de ansattes arbeidsforhold.

Europas største lavprisselskap har i sommer vært rammet av flere streiker – inkludert streiker fra kabinansatte i Belgia, Spania og Portugal og blant piloter i Belgia, Nederland, Irland, Sverige og Tyskland. Selskapet sikret   nylig et gjennombrudd når det ble enighet om tariffavtale med Ryanairs piloter i både Italia og Irland, og selskapet håper at det kan føre til flere kontrakter med andre ansatte. Men på fredag ​​truet  fagforeninger for kabinansatte i Italia, Portugal, Belgia, Spania og Nederland, ifølge nyhetsbyrået Reuters i et felles brev med å holde «den største streiken,  selskapet noensinne har sett» med mindre det blir endringer i de ansattes arbeidsforhold.

Fagforeningene krever lokale kontrakter i samsvar med lokale lover i stedet for irske kontrakter som i stor grad brukes av Ryanair. De sju fagforeningene – italienske Uiltrasporti og FILT-CGIL, portugisiske SNPVAC, Belgiske CNE / LBC, spanske SITCPLA og USO og nederlandske FVN – utstedte en felles uttalelse etter et møte i Roma. De sa at streiken ville finne sted i den siste uken i september, og at en endelig beslutning ville bli tatt 13. september. «Vi vil løse dette. Vi ønsker ikke å streike, sier Fernando Gandra, direktør for SNPVAC til Reuters. Ryanair bekreftet i forrige uke at det vil gå tilbake på en beslutning fra juli, der de kunngjorde at de ville flytte 20 prosent av sin Dublin-baserte flåte til Polen, blant annet på grunn av streik blant de irske piloter. Ryanair sa at de hadde informert 300 irske piloter og kabinbesetningsmedlemmer om at det ikke lenger var forventet at deres jobber i Dublin ville forsvinne.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler