Ønsker å fjerne Francos levninger

Planen å fjerne Francos kropp fra det omstridte monumentet «Valle de Caidos», som ligger nord for Madrid,  har vært et av regjeringens store mål siden den overtok og vil kunne ha vidtrekkende konsekvenser både nasjonalt og internasjonalt. Regjeringen ønsker å flytte levningene men risikerer et søksmål anlagt av Francos  familie, noe som potensielt kan skade omdømmet til  den nye regjeringen.

Etter at alle mulige juridiske muligheter er evaluert, har regjeringen bestemt seg for at den beste veien videre er å godkjenne en lovgivende resolusjon, som da vil måtte bli vedtatt av Kongressen. Dette dekretet vil legge til et par artikler til  minneloven, Ley de Memoria Histórica, som daværende statsminister Zapatero fikk gjennom i 2007. Bare politiske partier kan legge inn klage  mot en lov og regjeringen er overbevist om  Partido Popular (PP), som ikke støtter tiltaket,  lar være gjøre noe så drastisk. PP kan til og med komme til å avstå fra å stemme i stedet for å stemme mot det.

På spørsmålet om Francos levninger, sa PP-leder Pablo Casado: «Jeg kommer aldri til å forsvare denne bygningen eller hva som er gravlagt der, av familiære årsaker som barnebarn av en mann som ble forfulgt av Franco-regimet, men Spania må nå se framover.»   Casados ​​bestefar ble sendt i fengsel fordi han var medlem av fagforeningen (UGT) under Franco-regimet.

Mens lovdekretet er nært forestående, vil prosessen for å fjerne  Francos levninger ta mye lengre tid. For det første må en administrativ sak åpnes, alle parter,  spesielt familien,  må bli varslet og da må en avtale nås. Det kan ta uker, ifølge regjeringen.  Den håper å utføre dette med støtte fra familien, men er forberedt på at beslutningen går til  domstolene. Samtidig er det sannsynlig at Ciudadanos vil stemme for opgraderingen av Minneloven, fordi de  støttet et initiativ fra opposisjonen om å grave opp Francos levninger da Mariano Rajoy fortsatt var statsminister.

Regjeringen har også overvunnet det potensielle hinderet som ble presentert av den katolske kirke. Diktatorens kropp er begravet i en basilika, et hellig sted teoretisk beskyttet av en internasjonal avtale. Men fra begynnelsen har kirken vært mottakelig for regjeringens planer. Sanchez snakket med erkebiskop i Madrid, Carlos Osoro, som forsikret at det ikke ville være motstand fra kirkens side. Den eneste virkelige utfordringen som regjeringen står overfor, presenteres av diktatorens familie. I flere uker har  regjeringen prøvd å overbevise Francos syv barnebarn om å støtte initiativet, men til ingen nytte og i slutten av juli skrev de et brev der de avviser forslaget om å fjerne bestefarens levninger.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler