Hjertet for St. Hansfeiringen i Spania: Alicante

Man kan på sett og vis si at den feiringen vi ser av St. Hans i Alicante  ble virkeliggjort på grunn av  tradisjonen  i  Valencia, hvor innbyggerne hvert år i mars avholder den overdådige Fallas-festivalen.   Grunnleggeren av den spesielle St. Hansfeiringen i Alicante var José María Py, som etter å ha forklart starten på Fallas-tradisjonen i Valencia skrev: «Bålene i Alicante er kjent for sin tradisjon siden antikken, vi burde gi dem samme karakter som har blitt gitt til Valencias Fallas». Dette skjedde i 1928 og  ideen var  å tiltrekke seg flere turister, som Valencia også gjorde, og ble derfor akseptert av den herskende klassen. Foreningen Alicante Atracción  ble autorisert til å organisere den første fiestaen «Hogueras de San Juan».

Men lenge før det feiret man St.Hans, men da på den mer «normale» måten med bål på stranden.  Men før det igjen dateres feiringen  tilbake til de dagene da   bønder i Alicante feiret årets lengste dag for å høste avlingene og den korteste natten for ødeleggelsen av ondskap.  Denne tradisjonen spredte seg snart til byen Alicante, men ordføreren likte ideen dårlig og ga orde om å slå opp en deklasjon på rådhuset om å forby bål på gatene og oppskyting av raketter midt på natten. De som ble tatt for dette, risikerte bøter.   Men i 1881, var rådhuset folketomt, og noe dekret ble ikke offentligjort. Dette utnyttet beboerne i Alicante som snart gjorde gatene til åsted for festligheter der det var spill, musikk og moro. Og i 1928 fant den første offisielle feiringen i byen Alicante sted. Fra 1932 kom figurene, som minner om Fallas, inn, såkalte ninots. Dette var figurer av mennesker som spøkefullt ble utsatt for «kritikk».  Diss arrangementene krever jo endel forberedelser, så selve feiringen av St.Hans begynner gjerne 20. juni, da man stiller opp de de enorme figurene i pappmaché  rundt omkring i gatene i Alicante.

Selve feiringen starter bokstavelig talt med et brak, når det klokken 14 om ettermiddagen på den vakre Plaza de los Luceros (endestasjonen for TRAM fra Benidorm)  avholdes en mascletas. Dette er et gigantisk fyrverkeri som skaper mer bråk enn estetiske opplevelser, ta med hørselvern i form av ørepropper!  De kan forøvrig være der de er, for bråket fortsetter resten av dagen. Stemningen  er helt enestående, skapt av den intense blandingen av musikk, dans, fyrverkeri, kostymer, opptog og selvfølgelig de obligatoriske bålene. Det er ganske enkelt en helt unik måte å feire St. Hans på, og du finner det bare her, i Alicante by!   Det er også mer organisert underholdning i løpet av festivalen, blant annet flere sportsarrangementer, en paellakonkurranse, blomsteropptog, danseoppvisninger og selvsagt  store parader, hvor deltakere er kledd i kunstneriske, tradisjonelle kostymer. Ingen er så flinke til og glade for å feste enn spanjoler.  Denne tre dager lange feiringen avrundes ved midnatt den 24. juni med et kjempemessig, vakkert fyrverkeri, hvoretter de store figurene i pappmaché, ninots, brennes som et rituale i det som kalles ‘La Cremá.

For de som ikke har anledning til en Alicante-tur, er nærmeste strand vanligvis ikke langt unna.  Bålene er spesielt populære i  Catalonia og Valencia, men blir feiret over store deler av Spania. Mange nordmenn har jo minner fra St. Hansfeiringen fra hjemlandet. I gamle dager utviklet det seg ofte til en real fest, men dagens moderne samfunn har tatt oss igjen. De store forretningskjedene har ødelagt den obligatoriske fridagen 24. juni, og i dag er det knapt noen spesiell feiring å se, annet enn uvanlig mange fritidsbåter på vannet, før hver og en går til sitt. Det er noe helt annet i Spania. Det er en opplevelse å være med og gå baklengs inn i vannet kl. 24.00, sammen med tusenvis av andre mennesker på stranden.  Midtsommeraften er imidlertid heller ikke en helligdag her i Spania, men det er ingen som forbauses om du   går direkte fra stranden til jobben. Dette folket sier aldri nei til en fest.  Uansett hvor du befinner deg på Costa Blanca en St.Hans kveld, kan du ikke unngå å føle stemningen. De fleste steder er feiringen organisert, gjerne med fellesmåltider og fyrverkeri.

 

AV: TOM BJØRNØ

 

 

Relaterte artikler