Japansk pass det «sterkeste»

Japan inntar topplasseringen på listen over verdens «kraftigste» pass foran Singapore og Tyskland , ifølge ny forskning. Det norske passet er rangert etter nabolandene Finland, Danmark og Sverige.  Rangeringen til det britiske analyseselskapet Henley & Partners, tar hensyn til hvor mange land du kan besøke uten å søke om visum. Japanske borgere kan reise slik til  189 av 218 land, senest Usbekistan, mens tyskerne kan besøke 188 og briter 186. Nordmenn kan besøke 177 land uten visum.

Nederst på listen ligger Afghanistan og Irak, der bare 30 land slipper disse inn uten visum. Japan gikk til topps på listen takket være rundt 40 nye visumavtaler undertegnet av diverse regjeringer hittil i år.  «Mens Schengen-området tradisjonelt har toppet indeksen som følge av deres åpne tilgang i Europa, har de utviklede asiatiske landene vært i stand til å sikre like høye poeng de siste årene takket være deres sterke internasjonale handels- og diplomatiske forbindelser, sier rapporten. De arabiske emirater, UAE,  er den raskeste klatreren, som har økt med 38 ​​land siden 2008 etter å ha sikret flere visumfritak for sine borgere i 2018 enn noe annet land i verden.   

Totalt sett viser rapporten at  143 land fikk et «sterkere» pass løpet av 2017, mens syv land fikk den visumfrie tilgangen redusert. «Etter hvert som verdensøkonomien har blitt stadig mer globalisert, har behovet for større visumfrihet vokst jevnt,» ifølge rapporten.   Hvordan effekten av Brexit slår ut på Storbritannias rangering gjenstår å se. Det synes sannsynlig at reiser til og fra EU-land ikke vil bli forhindret.   «Vi har vært vitne til flere store hendelser nylig som trolig vil påvirke global mobilitet – inkludert Brexit og valg av den amerikanske president Donald Trump,» sa dr. Christian H. Kälin, leder av Henley & Partners. «Begge kan tolkes som skritt mot å begrense fri bevegelse mellom landene.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler