STADIG FLERE SPANJOLER REISER UT

Spanias økonomi ryster av seg krisens effekter, men det reduserer ikke antall spanjoler som flytter til utlandet. I alt ble ytterligere 76197 personer med spansk statsborgerskap registrert som innbyggere i utlandet det siste året, ifølge de nyeste dataene fra statistikkselskapet INE. Tallet har vokst år etter år siden 2009, med nesten 2,5 millioner spanjoler som nå bor i land i Europa, Amerika, Afrika, Asia og Oseania.

Bare i 2017 har folketellingene for spanjoler som bor i andre land, økt med 3,2%. Ifølge PERE, økte emigrasjonen av spanjoler til Europa med 40.022 personer, etterfulgt av Amerika (30.470). Det er disse områdene hvor flertallet av spanjoler i utlandet bor, med 62% bosatt i Amerika og 35% i Europa siden 2009. Det totale antallet har økt siden 2009, da nesten 1,5 millioner spanjoler var registrert som bosatt i utlandet – hovedsakelig i Argentina, Frankrike og Venezuela. I 2012 hadde tallet steget til 1,8 millioner mennesker og i 2016, til 2,3 millioner.

På bare under 10 år har antall spanjoler i utlandet vokst med nesten 70%, ifølge data fra INE. Tallene viser at bare en tredjedel av de spanjoler som er registrert i andre land i 2017, faktisk ble født i Spania. Mer enn halvparten ble født i deres nåværende bosted, og 8% i et tredjeland.

Dette fenomenet skyldes delvis det faktum at mange av de som migrerte til Spania under årene med vekst, sikret seg spansk statsborgerskap. Da krisen kom med skyhøy arbeidsledighet, reiste mange tilbake til opprinnelseslandene der de ble registrert som spanske statsborgere. I det siste året så man den største økningen i spansk emigrasjon gå til Storbritannia (12.141), USA (11.012) og Frankrike (9454). Samtidig har befolkningen i Spania hatt et fall på 7,3 prosent siden krisen satte inn for fullt i 2008.

AV: Tom Bjørnø

Relaterte artikler