«Med kaldt blod» av Truman Capote Arneberg Forlag

«Med kaldt blod» av Truman Capote, Arneberg Forlag

Heldig er det forlaget som klarte å kapre rettighetene til å utgi denne boken. Forleggeren uttaler at bøker etter hans mening skal «gjøre noe med den som leser; noe mer enn bare å underholde. Dersom en bok evner å gi leseren en opplevelse av å føle en ny eller annen innsikt eller mening, har de som forlag oppnådd en av sine målsetninger.» 

Bedre kan det ikke sies. Slik er det vel med all kunst. Jeg vil vite  h v o r f o r  maleren maler, h v o r f o r forfatteren skriver,  h v o r f o r  sangeren synger etc. Vi underholdes ihjel for tiden. I alle media. Avisene kaster seg grådig over et hvert troskyldig vesen som enten ikke er gammel eller klok nok til å beskytte seg selv. Og vi betaler gladelig, gasser oss i skandalene og sovner oftere og oftere i TV-stolen etter som lørdagskvelden skrider frem. Alt mens intervuobjekter uten hjerner deler sine sitt syn på «verden og sånn» med oss. 

Påsken er forlengst over. Så denne anbefalingen blir en vår-krim. Ingen grunn til ikke straks å kaste seg over boken. Dette er sterk lesning. «Med kaldt blod» kom første gang ut i USA i 1965. Den ble fort en stor suksess og er senere kommet ut i utallige opplag. Den regnes i dag som høydepunktet i  Truman Capotes forfatterskap.

Den 15.november i 1959 ble fire uskyldige medlemmer av familien Clutter  på bestialsk måte drept i  sitt eget hjem i den lille byen Holcomb i Kansas, USA. Faren er hvetebonde – kona invalid. De lever et rolig familieliv, er engasjert i stedets kultur og politikk og er høyt respektert av omgivelsene. En dag blir de funnet ille maltraktert rundt omkring i huset. Drept med…… ja nettopp; kaldt blod. 

På en finurlig måte skriver Capote om ryktene som oppstår rundt deres død. Var de involvert i kriminalitet?  Var drapene på noen slags måte «fortjent»? Som fluer rundt en råtten fisk surrer det fra alle hold.  Og verre og verre etter som dagene går. 

En dag blir to unge menn arrestert –  Richard «Dick» Hickock og Perry Edward Smith.  De to har blitt kjent i et fengsel og er hver på sin måte dysfunksjonelle.  Sammen la de ut på en biltur gjennom USA. Det virker som  om målet er denne helt vanlige familien i landsbyen Holcomb. Hvorfor! Ikke er de spesielt velstående og ikke kjenner de guttene. En kveld kommer guttene  frem……

Truman Capote gir et spennende innblikk i de to unge mennenes psyke. Deres destruktive forhold til hverandre og hele samfunnet.

Romanen er basert på en sann historie. Da mordgåten blir kjent i USA reiser Truman Capote sammen med Harper Lee – forfatteren som senere ble kjent for boken «Drep ikke en sangfugl» – til Kansas. Der følger de etterforskningene av drapene. Basert på denne tiden er det at romanen «Med kaldt blod» finner sin form.

Boken er et mesterverk. Den er spennende som en kriminalroman. Den er rørende (unnskyld uttrykket) i møte med de to guttene som arresteres og den er språklig skrevet av en mester. Som leser drives du mellom medlidenhet og skrekk. Og det ender med…..

Du som låner/kjøper denne boken har mye å se frem til.

 

AV: Magne Olav Aarsand Brevik

Relaterte artikler