Spansk bryllup: Hva skal jeg gi?

Beautiful bouquet next to wedding gifts outdoors
Fint innpakkede gaver og buketter ser bra ut på gavebordet, men i Spania er det i første omgang penger det er snakk om når du blir bedt i bryllup.

Når det kommer til bryllup er Norge og Spania to forskjellige verdener.  Det er ikke vanlig å gi gaver i form av ting i Spania. Her er det cash som gjelder. Disse pengene er ment å dekke utgiftene til bryllupsfesten. Men det er slett ikke alltid regnestykket går i hop, snarere tvertimot.

At man gir penger i stedet for ting, reiser straks spørsmålet. Hvor mye er jeg forventet å gi? I dag er bryllup blitt så dyrt å arrangere, at det nesten ville være et mirakel om brudeparet fikk nok pengegaver til å dekke festen.  Ifølge data samlet inn i «Libro Imprescindible de las Bodas» bruker et par gjennomsnittlig € 169 per gjest for et bryllup i Madrid. Den totale kostnaden for et bryllup i den spanske hovedstaden er i gjennomsnitt rundt € 24.000. I de nordlige regionene Asturias, Baskerland og Navarra, koster det enda mer. Der kommer utgiftene i gjennomsnitt over € 200 per gjest, og mellom € 25.000 og € 30.000 for hele bryllupet.

Interessant nok er bare 37% av parene fornøyd med hvor mye de får. Ifølge disse tallene kommer hele 5% av gjestene til et bryllup uten å gi noe som helst. Med andre ord vil fem gjester på et  bryllup med 100 gjester komme tomhendt. Det er bare de som har foreldre som påtar seg å dekke festen, som kan juble. De andre vil neppe få kostnadene dekket. Så får man avgjøre hvor mye man vil legge i det. Unge par i Spania har vanligvis ikke flust med penger, og mange begrenser derfor bryllupsfesten til de nærmeste. Så til spørsmålet som bryllupsgjester finner aller mest ubehagelig. Hvor mye «må» jeg betale?

Dette er hva du bør betale hvis du er et nært familiemedlem til bruden eller brudgommen. Hvis det er din bror eller en nær nevø eller fetter som gifter seg, bør du forberede deg på å grave dypt.  «I disse tilfellene vil minimum være € 500 per par. Mellom € 500 og € 1000 per par er det som kreves. «Pengene skal dekke kostnadene per hode og være nok for en god gave i tillegg. Under ingen omstendigheter skal det være mindre enn € 250 per person Men man jo  aksepterer at ikke alle har råd til dette beløpet. «Det er mange mennesker som til tross for å være direkte familie gir € 150 eller € 200 fordi de ikke har råd til mer, og det er greit, men hele denne skikken klassifiserer gjestene på en ubarmhjertig måte.

Hvis du er bestevennen til bruden eller brudgommen: Etiquette dikterer at en bestevenn skal gi samme beløp som et direkte familiemedlem. «Selvfølgelig går du ikke i banken og ber om et lån for å gå til din bestevenns bryllup, men i disse tilfellene er det økonomiske offer viktig. Når forholdet er så nært er det normalt å gi € 500 per par. De som har mer penger gir mer, og de som har mindre prøver å holde seg til de 500, men kan ikke alltid klare det og kan gi mindre.

Hvis du er en venn eller arbeidskollega og er bedt, men ikke kan gå i bryllupet: Dette er det eneste tilfellet der du kan tillate deg selv å gi en faktisk gave som bruden og brudgommen ikke har bedt om. Men vær ikke så eventyrlysten med gaven din. Kjøp noe du tror brudeparet vil trenge, ikke noen overdådige ting som kanskje aldri kommer til å se dagens lys.  Hva heller med å gi dem en middag ute eller en ferie eller noe du vet de vil like. I slike tilfellet, hvis du har dårlig råd, kan du selvsagt velge å la være og gi noe i det hele tatt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler