Dyreste søndag noensinne

clear glass bulb on human palm

Gjennomsnittlig pris på elektrisitet i grossistmarkedet for denne søndagen i dag  var 213,29 euro per megawattime (MWh),  noe som representerer en økning på 1% sammenlignet med prisen som ble satt  for lørdagen igår, og gjør den til den dyreste søndagen noen gang.

Ifølge data fra den iberiske elektrisitetsmarkedsoperatøren (OMIE),  vil maksimumsprisen for søndag bli registrert mellom 21:00 og 22:00 , og den vil være  271,8 euro / MWh,  mens  minimum vil være 174,93 euro / MWh mellom 17.00 og 18.00.  Prisen vil være den høyeste i historien for en søndag, en dag der økonomisk aktivitet avtar og energibehovet er lavere, og den vil igjen overskride barrieren på 200 euro / MWh for syttende gang, alle sammen i løpet av denne oktober. I tillegg er prisen 14 ganger høyere enn  den fjerde  søndagen i oktober i fjor (14,78 euro).  Således, i de første 24 dagene av oktober, var gjennomsnittsprisen på elektrisitet i grossistmarkedet 206,25 euro / MWh, noe som  ville gjøre den til den dyreste måneden i historien.

Prisene som er registrert i engrosmarkedet har en  direkte effekt på den regulerte tariffen eller PVPC , som betjenes av nesten 11 millioner forbrukere i Spania, og fungerer som en  referanse for de andre 17 millionene som kontrakterer forsyningen på det frie markedet. Bak prisøkningen står de høye prisene på gass i internasjonale markeder  og utslippsrettigheter for karbondioksid (CO2), som i løpet av 2021 har satt rekordhøyder hver måned.  Derfor vil det også i  resten av de europeiske landene  holde seg på et høyt prisnivå, som for eksempel   Storbritannia , hvor megawatt/time vil nå et gjennomsnitt på 154.27 pounds (ca 182 euro) , mens det i Tyskland  vil lande på 99, 41 euro, i Frankrike på 168,54 euro, i Italia på 189,63 euro, og i Portugal, til samme pris som i Spania. For tiden er teknologiene som setter prisene de fleste timene i det iberiske markedet kombinert syklus som bruker naturgass og vann, som tilbyr sin justerbare produksjon til priser som ligner på syklusen, og drar fordel av det som er tilgjengelig, betegnet som «mulighetskostnad».

rtve.com