Form, farge og stemning!

Billedkunstner Lars Tveit stiller ut i Alfaz del Pí

Den norske kunstner Lars Tveit, som er kjent for sine fargeglade sjøhus, viser sine malerier med motiver fra den norske vestkysten for første gang i Spania. Utstillingen holdes i kulturhuset i Alfaz del Pí fra 1.-19. februar.

Lars Tveit,  født i Sauda og bosatt i Bergen, er faktisk utdannet sivilingeniør fra NTH  og har jobbet mange år i jobben sin som sivilingeniør. ”Hvordan kommer en sivilingeniør til å bli kunstmaler?”, spurte Aktuelt Spania kunstneren i et intervju. I en alder av 25 begynte jeg å male, forteller Tveit. Jeg tok malerkurs i seks år ved siden av jobben min og fra 1993 og ti år fremover fikk jeg veiledning i kunst og maling av William Nicolaysen og Magnar Moen som var lektor på Kunst- og Håndverksskolen i Bergen. I 1993 begynte jeg å male veldig mye og i 1995 fikk jeg min første utstilling i Bergen. Siden da har jeg hatt  fire eller  fem separatutstillinger hvert år og de siste ti årene har jeg bare malt.”

At Lars Tveit  er en anerkjent maler, beviser hans mange utstillinger i Norge, men også i Tyskland og i Kina. ”Er kunstneren Tveit noen ganger i konflikt med sivilingeniør Tveit?”  Lars Tveit svarer med et glimt i øyet: ” Kunstner hater sivilingeniør. Sivilingeniør hater kunstner. Så da kan dere tenke dere hvordan jeg har det!” 

Kunstneren oppnår fantastiske lyseffekter gjennom bruk av komplementære, rene, lyse farger som skaper en dramatisk kontrast til  en mørk bakgrunn. Ofte forenkler kunstneren det avbildede objektet til det avgjørende. Sjøhusene for eksempel, som gjenspeiles i vannet, mangler vinduer og dører, eller de er bare antydet. Når det gjelder bygninger  generelt, bruker Tveit geometriske former, som han farger med en tykk penselstrøk. Ekspressive bilder som utstråler energi! ”Lys, farge og struktur er det viktigste. Husene, bygninger, det inkluderer også industrielle bygninger som oljeboringsplattformer,  passer til min kunstneriske uttrykk”, sier Tveit.

Andre favorittmotiver av kunstneren som gjenspeiler lyset på Vestlandet er trestammer, blomster, sauer og vinterlandskap. Vinterbildene er  badet i et dypblå lys og virker mystiske og spennende,  – et lys som du ikke får i naturen, men som er skapt i atlier. Også trestammer har noe romantisk og mystisk.

Lars Tveit  liker godt kunstnere som for eksempel Edvard Munch og  Erik Harry Johannessen, men han har utviklet sitt eget kunstneriske språk, hans varemerke, så å si. De tykke olje-penselstrøkene i flere lag gir en markant virkelighetsfølelse, maleriene ser nesten ut som et fotografi. Kunstneren har sett gjenstandene til hans malerier ”in natura”, når han  går tur eller på ski, men oljemaleriene er skapt i atlier.

Under salgsutstillingen i kulturhuset i Alfaz del Pí viser Lars Tveit mellom 20 og 30 bilder med tema sjøhus, trestammer, vinterlandskap, og noen få sauer bør en ikke gå glipp av heller. Formatet på bildene varierer mellom 30×30 cm, 50×50 cm og 90×90 cm. Kunstneren som er tre måneder hvert år på ferie i huset sitt i Spania, er veldig glad å kunne vise noen av sine bilder for første gang ”i sitt andre hjem”.

Utstillingen holdes fra 1.-19. februar i kulturhuset i Alfaz del Pí. Åpning: Fredag, 1. februar, kl. 20.00.

Mer info om kunstneren Lars Tveit finnes på www.lars-tveit.no.

TEKST:  Karin Eickel-Hermanrud

FOTO: LARS TVEIT OG K. E.-HERMANRUD

Relaterte artikler